KT HPO - 9. Zagradski vrh

Koordinate: 45.2276, 14.7804
Nadmorska visina: 1187 m
Područje: 8. Gorski Kotar - juzni dio
Broj kontrolnih točaka: 14

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig HPO-a zacementiran je na vršnu stijenu s kamenom gomilom oko 3 m južno od metalne upisne kutije.
KT drugih obilaznica
Riječka obilaznica
Prilazi Ravno (Vagabundina koliba) – Zagradski vrh 1.15 h
Grižane – Zagradski vrh 2.30 h
Bribir – Štale – pl. kuća Kurin – Zagradski vrh 4.15 h

drugi izvor(i): HPS

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • gonzo - July 23, 2019, 10:56 p.m.

    Za najbliži prilaz vozilom, potrebno je par stotina metara prije Vagabundine kolibe, skrenuti desno na makadam (kada se dolazi iz Liča). Po dobrom makadamu treba nastavit do križanja gdje počinju markacije za vrh. Ima dovoljno mjesta za ostaviti vozilo. Time izbjegnete gotovo 1 km hodanja po makadamu. Ali poslije uspona svakako svratite autom u Vagabundinu kolibu na prefinu maneštru. Staza je dobro markirana i uhodana. Ima teži i lakši uspon na vrh za lijepu kružnu turu. Pogled s vrha je fenomenalan.

  • Sanjin - Oct. 9, 2017, 8:38 a.m.

    Bili smo na Zagradskom vrhu 8.10.2017. Nažalost, zbog loših oznaka i nepostojećih markacija nismo išli težom stazom već smo za uspon išli lakšom stazom, koja u potpunosti obilazi vrh te na kraju ispada puno duža od težeg uspona. Pogled s vrha je izvrstan! Za spust smo izabrali težu varijantu jer smo na vrhu pronašli utabanu stazicu koju smo pratili (u potpunosti nemarkirana i potreban je oprez). Žig je na svom mjestu, otprilike dva do tri metra južno od kutije s upisnom knjigom, na mjestu koje spominje i wukonja! Moguće je malo skratiti put pa parkirati u vikend naselju (45.234252, 14.791428).

  • wukonja - Sept. 11, 2017, 11:42 p.m.

    Uspon od Vagabunda je vrlo dobro markiran i ide kroz šumu sve dok se ne dođe podno vrha. Od križanja s makadamskom cestom pa do vrha je u više navrata staza loše markirana osobito na kamenitim dijelovima. Nije se moguće izgubiti jer se radi o samom završnom usponu na vrh koji se cijelo vrijeme jasno vidi, ali je moguće sići sa staze. Kamena piramida na vrhu je srušena. Nekakvih tri metra prema moru od metalne kutije se nalazi nekakvo kamenje koje je vjerojatno postolje piramide i moguće je da se na njemu negdje nalazi žig, ali ja ga nisam vidio. Možda je zatrpan kamenjem, možda je odlomljen, a možda sam ja samo loše gledao. Neka netko bolje pogleda pa napišite stanje žiga. Ovo je informacija od 26.7.2017. Općenito su natpisi na vrhu skroz izblijedili pa bi ih se moglo obnoviti. Pogled s vrha je solidan, ali nije spektakularan. Ali zato klopa kod Vagabunde je :)