KT HPO - 14. Tuhobić - vrh

Koordinate: 45.3342, 14.6420
Nadmorska visina: 1109 m
Područje: 8. Gorski Kotar - juzni dio
Broj kontrolnih točaka: 14

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig (GPP-a) učvršćen je na metalni stupić kraj upisne kutije južno od geodetskog stupa (uz metalni stupić ostao je stari betonski).
KT drugih obilaznica
Goranski planinarski put (GPP), Riječka obilaznica
Vidokrug
Vidici s travnatog bila Tuhobića pružaju se na sve strane: na otoke sj. Jadrana, Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak i Medviđak te na Bitoraj, Viševicu, Zagradski vrh i Bjelolasicu. A u dubini na izviđački dom Lepenica, jezera Lepenicu i Bajer te na riječku autocestu s obje strane tunela.
Prilazi Gornje Jelenje (Lepenica) – Tuhobić 1.30 h
Gornji Benkovac – Tuhobić 1.30 h
Zlobinsko Brdo – Jelenčić – Tuhobić 2.15 h
ž. st. Zlobin – Tuhobić 2 h
ž. st. Plase – Tuhobić 2.15 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Proširenje uz ob. posjed "Za stražu" - Tuhobić (2,9 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz je proširenje uz makadamski put prije križanja šumskih putova s raspelom a nedaleko obiteljskog šumskog posjeda Za stražu oko 1,2 km od asfaltne ceste. Makadamski put odvaja se s državne ceste D3 Delnice-Rijeka (Lujzijana) oko 1,2 km od raskrižja na Gornjem Jelenju u smjeru Delnica.

drugi izvor(i): HPS, planinarenje.hr

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: 12 Gorski Kotar II, 1:30.000, Z. Smerke 2012.
SMAND: 12 Gorski Kotar IV, 1:30.000, Z. Smerke 2012.

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - July 29, 2018, 11:18 p.m.

    Stanje 28.7.2018. godine. Stepenica o kojoj je Sanjin govorio je još uvijek ondje. S osobnim automobilom se može doći samo do kućice. S jedne strane je to šteta jer je cesta nakon nje u vrlo dobrom stanju - barem do početka planinarskog uspona. A s druge strane nije to nikakav problem jer je početak uspona udaljen manje od 10 minuta laganog hoda od toga mjesta. Što se tiče markacija, one su odlično vidljive dokle god je staza očigledna, a čim se pojavi više putova onda nestanu. Bizarno. Na samom početku planinarskog uspona, kod raspela, markirana staza ide okolnim putem i obrasla je, a do šumske ceste strmo vodi dobro utabana staza. Gornja trećina uspona je izuzetno zarasla u korpive i trnje. Preporučam duge hlače ili mačetu. Sam vrh pruža prekrasan pogled. Vjerujem da je 1 sat od raspela realna satnica za veliku većinu planinara. Alternarivan uspon je da od raspela produžite šumskom cestom pored imanja Za stražu nekakvih 15-20 minuta prema izviđačkom domu i malo prije doma dobro markiranom stazom vrlo strmo uzbrdo prema vrhu. Napominjem da se radi o izuzetno strmom usponu, ali je prohodan i dobro markiran.

  • Sanjin - April 22, 2018, 7:58 p.m.

    22.04.2018. bili smo na Tuhobiću iz smjera Gornjeg Jelenja, odnosno išli smo s mjesta koje je objašnjeno pod "Prilaz(i) vozilom)". Jako brzo nakon silaska s glavne ceste, u ovom trenutku, osobni automobili ne mogu proći, jer je "stepenica" između 15 i 20 centimetara. SUV-ovi i terenci mogu dalje. Treba paziti kada se ide s automobilom i na jedinom križanju kod jedne male kućice treba skrenuti desno, odnosno uzbrdo. Za vjerovati je da će onu stepenicu na samom početku makadamskog puta brzo popraviti ili nasipati jer uz put ima nešto vikendica. Inače do vrha nam je trebalo oko 90 minuta, a u povratku uz povremeno branje kopriva 75 minuta. Ponekad treba malo tražiti markacije, ali nije ništa kritično.