KT HPO - 3. Pliješ - vrh

Koordinate: 45.7688, 15.3831
Nadmorska visina: 977 m
Područje: 6. Zumberacka gora
Broj kontrolnih točaka: 5

Opis KT

Žig HPO
Vrh je označen metalnim stupićem na kojem su putokazi, upisna kutija a ispod nje zavaren HPS-ov metalni žig.
KT drugih obilaznica
Karlovačka obilaznica (KO), Pl. put Žumberkom (PPŽ) i Hrvatske pl. kuće (HPK)
žigovi se nalaze u pl. domu Vodice
Vidokrug
S vrha nema dojmljivih vidika, ali je vršni dio zanimljiv zbog idilične livade sa stablima breze.
Prilazi Gornja Vas – Ječmište – pl. kuća Vodice – Pliješ 3 h
Sošice – pl. kuća Vodice – Pliješ 1 h
........................................
Sošice – pl. kuća Vodice – Pliješ 1 h Iz središta Sošica s parkirališta npr. pored mjesne prodavaonice ili kod punjača za el. automobile i mjesnog igrališta, markirani put vodi asfaltnom cestom oko 350 m do raskrižja sa smjerokazima/putokazima u Gornjem selu. Nastavlja lijevo makadamskim kolnim putem oko 350 m do desnog odvojka pl. puta označenog smjerokazom. Dalje vodi crnogoričnom šumom umjereno se uspinjući, prelazi preko šumske vlake i nastavlja do kolnog makadamskog puta za pl. kuću. Pl. put nakratko vodi kolnim putem a potom skreće lijevo u šumu i ubrzo ponovno izlazi na spomenuti kolni put po kojem za 3 min stižemo do kuće. Nastavno od kuće markirani pl. put vodi po nešto oštrijem usponu kroz visoku mješovitu šumu. Nadomak vrhu put izlazi na prostranu livadu s ne baš očitim vrhom na kojem je metalni infostup kontrolne točke.)
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Sošice - pl. kuća Vodice - Pliješ (2,8 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži je prilaz pl. kuća Vodice do koje dolazimo iz Sošica. Iz središta mjesta pored mjesne prodavaonice desno oko 400 m do raskrižja u Gornjem selu, zatim lijevo makadamskim kolnim putem do šumskog raskrižja Tratine (2,0 km). Pravo put nastavlja prema Sv. Geri a desno oko 2,7 km do kuće.

Fotosfera

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: 07 Žumberačko gorje, 1:25.000 (Z. Smerke, 2005.)
PP "Žumberak - Samoborsko gorje" turistička karta 1:50.000, 2016.

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Aug. 12, 2018, 8:57 p.m.

    Od pl. kuće Vodice do Pliješa treba nekakvih 15-20 minuta hoda strmo uzbrdo. Do pl. kuće se može doći osobnim vozilom iz Sošica, ali to vam ne preporučam! Dakle, put je prohodan i nema mjesta koja se ne mogu proći, ali je u očajnom stanju. Vrlo je sličan i dalje prema Svetoj Geri. Ako ste došli do pl. kuće, put možete skratiti još 15-20 minuta tako da se odvezete cca 1.3km dalje do svojevrsnog prijevoja na kojem je raskrižje putova prema Pliješu lijevo (10-15 minuta) i desno do Ječmišta (35-45 minuta). U pl. kući Vodice vikendima dežura PD Dubovac, a ja sam imao sreću i došao sam kada tu ondje bile izuzetno simpatične i gostoljubive dame :)

  • Sanjin - May 4, 2018, 1:03 p.m.

    Dana 30.04.2018. posjetili smo Ječmište i Pliješ. Skretanje za PK Vodice je dobro označeno i do kuće se pažljivo može doći i osobnim automobilom. Može se još jedan kilometar i dalje i do križanja planinarskih putova za Ječmište i Pliješ (pogledaj kartu). Na tom mjestu može se parkirati nekoliko automobila. Najprije smo išli na Ječmište i uz dosta zadržavanja radi geocachinga na vrh smo stigli za sat i dvadeset. Po povratku s Ječmišta, odmorili smo kod auta i onda gotovo pravocrtno u brdo otišli na Pliješ. Za uspon nam je trebalo 20 minuta laganog hoda, a sišli smo za manje od deset minuta.