KT HPO - 2. Zečak - vrh

Koordinate: 45.7535, 15.5482
Nadmorska visina: 795 m
Područje: 6. Zumberacka gora
Broj kontrolnih točaka: 5

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig zacementiran je na stijenu na vrhu uz bukova stabla na koja su prićvršćeni upisna kutija i obavijesna ploča s putokazima. Nedaleko je i geodetski stupić.
KT drugih obilaznica
Jaskanski planinarski put (JPP), Samoborski scoutski put (SSP)
Vidokrug
Vrh je prostrana zaravan s koje se pružaju vidici na Samoborsku Plešivicu, Japetić, Oštrc, Veliki Lovnik i Noršićku Plešivicu. Zapadna je strana obrasla šumom. 
Prilazi Šoićeva kuća – Dragonoš – Zečak 3 h
Pl. dom žitnica (Japetić) – Grabarak – Zečak 2.15 h
Bukovac – Svetojanske Toplice – Paljugi – Zečak 2.15 h
Slavetić – Glavice – Tihočaj – Zečak 2.20 h
Pribić – Ruda Pribićka – Tihočaj – Višoševići – Zečak 3.30 h
Pl. kuća Scout – Šimraki – Delivuki – Paukovići – Zečak 3 h
..................................
Slavetić - Glavice - Tihočaj - Zečak 2.15 h Put započinje na proširenju na kraju ulice u sjevernom dijelu Slavetića oko 700 m od sportskih terena. Od proširenja markirani pl. put vodi po šumskom makadamskom putu ili vlakama djelomice oštećenim vododerinama i kolotrazima ravnomjerno se uspinjući. Pritom prolazi uz rub nekoliko travnatih proplanaka. Nakon izlaska iz šume u podnožju Glavica put nastavlja prema vršnoj točki travnatog brijega a potom se spušta ne gubeći znatno na visini do Tihočaja. Nastavlja blago se uspinjući po cesti do zaselka Višoševići a otuda (označeno obavijesnom i putokaznom pločom) oštro skreće desno (prema istoku). Nakon 350 m (putokazna ploča) put skreće lijevo (prema sjeveru) na travnatu kosu i, kratko se uspinjući, vodi do prostrane visoravni na čijem središnjem dijelu je vršna točka označena geodetskim stupićem, obavijesnom pločom i upisnom kutijom.
GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Slavetić - Glavice - Tihočaj - Zečak (7,5 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vozilom su sela Pavkovići i Višoševići do kojih možemo doći iz Dragonoša/Jarušja ili iz Golubića.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: 07 Žumberačko gorje, 1:25.000 (2005.)
SMAND: 08 Samoborsko gorje, 1:25.000 (III. izdanje, 2012.)
PP "Žumberak - Samoborsko gorje" turistička karta 1:50.000, 2016.

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • Sanjin - May 4, 2018, 1:14 p.m.

    Dana 29.04. 2018. išli smo na Zečak makadamskom cestom iz Bukovca Svetojanskog preko Paljugi i Tihočaja do Višoševića. Automobil je najbolje ostaviti na prijevoju kod Križa (kapelice), otkud se za 15 minuta stiže na Zečak. S obzirom da smo poslije išli u pravcu Noršičke Plešivice, automobilom smo se spustili prema Pavkovićima, gdje treba skrenuti desno i nakon tridesetak metara lijevo. Treba voziti ravno do skretanja za Pavlince i skrenuti desno. Nakon toga samo treba voziti ravno držeći se lijevo makadamske ceste koja izlazi na asfaltiranu cestu malo prije Jarušja. Cesta je dobra makadamska i po njoj mogu ići i osobni automobili. Iz PP Žumberak dobili smo informaciju da jaki pljusak može u potpunosti uništiti cestu pa predlažem da prije nego što se netko uputi automobilom provjeri stanje na terenu.

  • wukonja - Nov. 10, 2017, 10:18 p.m.

    Cesta koja vodi od Stojdrage preko Golubića do sela Pavkovići i Višoševići je vrlo dobar bijeli put. Put od Višoševića do vrha je vrlo kratak i traje svega nekoliko minuta. Potrebno je svladati jednu malenu uzvisinu i vrh se nalazi u šumarku s lijeve strane. Staza i vrh su vrlo dobro označeni, a žig se nalazi zacementiran u stijeni ispod drveta na kojem je metalni pretinac i u vrlo dobrom je stanju. Sam vrh nema vidika, ali silazak prema Višoševićima pruža prekrasan pogled prema jugoistoku.