KT HPO - 1. Tuščak - gradina

Koordinate: 45.8236, 15.5626
Nadmorska visina: 585 m
Područje: 6. Zumberacka gora
Broj kontrolnih točaka: 5

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig zacementiran je na zid donje kule, petnaestak metara sjeveroistočno od upisne kutije učvršćene na stablu.
KT drugih obilaznica
Samoborska obilaznica (SO)
Vidokrug
Ostaci gradine nalaze se na šumom obraslom hrptu i nema vidika.
Prilazi Stojdraga – Kravljak – gradina Tuščak 1.30 h
Gabrovica – Osredek – vrh Tuščak – gradina Tuščak 2 h
(Noršić Selo –) Koretići – Kravljak – gradina Tuščak 1.30 h
Poklek – vrh Kičer – Kravljak – gradina Tuščak 1.30 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
...
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vozilom je selo Kravljak do kojeg dolazimo lijevim odvojkom sa žumberačke ceste Bregana-Stojdraga-Poklek-Budinjak ... (3297) oko 130 m iza zadnje kuće u zaseoku Drmići. Na ulazu u Kravljak skrenuti lijevo (prema sjeveroistoku) i premda se vozilom može doći do kraja sela preporuka je parkirati se kod kapelice Sv. Trojstva. Dalje nastaviti pješice do kraja sela gdje počinje markirani put prema gradini Tuščak.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: 07 Žumberačko gorje, 1:25.000 (Z. Smerke, 2005.)
PP "Žumberak - Samoborsko gorje" turistička karta 1:50.000, 2016.

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • Sanjin - May 4, 2018, 1:20 p.m.

    Dana 29.04. 2018. posjetili smo Tuščak. Parkirali smo na kraju sela iako smo razmišljali ostaviti i auto kod kapelice što svakako preporučujemo. Nismo imali susret s negostoljubivim domaćinom, ali jesmo s dva velika tornjaka. Malo su obilazili oko auta, a kada su otišli mi smo krenuli prema Tuščaku. Na povratku tornjaci su nas dočekali na kraju/početku staze, nakratko zalajali i krenuli za nama bez ikakve agresije. Srećom, odahnuli smo kada smo kraj auta vidjeli trojicu mještana koji su se zabavili s psima. Ispričali smo se što smo auto ostavili u blizini i s velikim olakšanjem kad smo vidjeli da su gume neprobušene napustili Kravljak!

  • wukonja - Nov. 10, 2017, 9:45 p.m.

    Preporučam vam da u Kravljaku parkirate negdje bliže kapelici, a ne na samom kraju sela, gdje počinje planinarski put. Radi se o udaljenosti od možda sto metara, a moglo bi činiti razliku. Naime, na kraju sela u drvenoj kući s lijeve strane stanuje negostoljubiv gospodin s dva velika, ali gostoljubiva psa. Put od Kravljaka do Tuščaka započinje s metalnom ogradom kojom je, pretpostavljam, negostoljubivi gospodin zagradio planinarski put. Bio sam ondje sa ženom i djetetom i čovjek je bio vrlo incidentan i neugodan. Vjerojatno poluprazna demižonka samoborskog bijelog i mineralna na haubi auta daju barem dio objašnjenja za njegovo ponašanje, ali svejedno. Nakon što nekako svladate ogradu potrebno se stazom koja se blago spušta držati desne strane te nakon nekoliko stotina metara udaljenosti krenuti strmo uzbrdo na gradinu. Na vrhu se nalaze dvije edukativne ploče i u očuvanome zidu žig u vrlo dobrom stanju.