KT HPO - 2. Kalnik - vrh Vranilac

Koordinate: 46.1312, 16.4547
Nadmorska visina: 643 m
Područje: 3. Hrvatsko zagorje i Medjimurje
Broj kontrolnih točaka: 9

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig zacementiran je na vršnoj stijeni s njezine južne strane u usjeku nasuprot upisne kutije.
KT drugih obilaznica
Najviši vrhovi hrv. županija, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak, Zagorski planinarski put (ZPP) i Hrvatske pl. kuće (HPK) u pl. domu »Kalnik«, 30 za 30 (PD »MIV« Varaždin)
Vidokrug
Vidik s vrha neometan je na sve strane. Na sjeverozapadu i zapadu su gorja i najviši vrhovi Zagorja - Čevo, Veliki Lubenjak i vrh Ivanščice a u pozadini Ravna gora. Prema sjeveru su V. Toplice a u pozadini Varaždin s jezerima HE. Na istočnom obzoru je Bilogora a jugoistočnom Moslavačka gora. Prema jugu su Križevci, a za dobre vidljivosti vide se Hrastovička i Zrinska gora. Na jugozapadnom obzoru je Medvednica. Tridesetak metara zapadno od vrha na grebenskoj stijeni postavljena je kružna mramorna ploča sa smjerovima prema vidljivim i nevidljivim vrhovima i gradovima. Ploča je promjera 1 m i na njoj se može stajati i okretati prema obilježenim smjerovima.
Prilazi Pl. dom Kalnik – Vranilac 20 min
Prilaz(i) vozilom Većina posjetitelja izlete po Kalniku započinje kod planinarskog doma Kalnik do kojega se može doći državnom cestom D22 Novi Marof - Križevci. Iz smjera Križevaca iza Guščerovca desnim asfaltnim odvojkom, cestom 2138 kroz sela Selanec, Šopron i Kalnik do prostranog parkirališta ispod doma. Iz smjera Novog Marofa u Orehovcu lijevim odvojkom, cestom 2138 kroz Donji Črnčevec, Šopron i Kalnik do doma. Završni dio ceste nešto je strmiji (18%) i treba biti oprezan. Najbliži prilaz vrhu je proširenje ispred telekomunikacijskog objekta ispod Vranilca do kojeg dolazimo lijevim odvojkom uske asfaltne ceste, oko 180 m prije doma.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: 05 Kalničko gorje, 1:25.000, Z. Smerke 2008.

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovu kontrolnu točku.