Planinarska sekcija Geodetskog fakulteta

Od Kačićeve do Alpa a zašto ne i više ...

Ideja o osnivanju planinarske sekcije na Geodetskom fakultetu tinjala je posljednjih godina. Početkom prosinca 2012. okupila se "kritična masa", nas 20-ak, u predavaonici 120 i osnovala planinarsku sekciju. Željeli smo ponajprije okupiti sve zainteresirane za planinarenje, a organiziranjem zajedničkih izleta kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme, družeći se upoznavati brdske i planinske krajeve Hrvatske i osvajati njezine vrhove s kojih su široki i daleki vidici. I kad već planinarimo zašto onda usput ne mjeriti, zapisivati, fotografirati – pa mi smo planinari geodeti, a naučili smo tijekom studija kako mjeriti teren, kako koristiti suvremene GNSS mjerne sustave (profesionalne i sportske), kako mjerenja vizualizirati, i još mnogo toga. Spojiti, dakle, ugodno s korisnim.

Podsjetimo da su Hrvati već, kao deveti narod na svijetu, 1874. osnovali Hrvatsko planinarsko društvo, znatno prije mnogih naroda koji imaju više planine i dulju tradiciju njihova obilaska. Mnogi akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, inženjeri, studenti, među njima i geodeti, bili su (i još su) aktivni članovi hrvatske planinarske udruge, a nerijetko i njezini istaknuti dužnosnici.

Prve smo izlete organizirali po obližnjoj Medvednici, a potom po Samoborskom i Žumberačkom gorju i Zagorju pa sve do Gorskog Kotara. Usput smo, da bi označili planinarske putove, ručnim GNSS-om mjerili njihove tragove i fotografirali karakteristična mjesta i objekte na njima (raskrižja, informacijske table, pl. domove). Naknadno smo uređene gpx tragove i informacije o putevima i domovima postavili na internet i učinili ih dostupnim drugim planinarima. Jer, za svakog je planinara osobito važno da zna gdje se nalazi, kojom putem/putevima stići do cilja (vrha ili planinarskog doma) i što može očekivati na tom putu, kao i vrijeme hodanja i koliko mu je preostalo do cilja, kada je otvoren dom i čime je opskrbljen i drugo.

Zbog svega navedenog razvili smo, održavamo i dopunjujemo ovaj portal.

I vi se možete uključiti u kreiranje sadržaja portala. Ako ste planinarili po nekim zanimljivim putevima, obilazili vrhove, kontrolne točke i domove po Hrvatskoj, pritom prikupili pouzdane GNSS tragove i snimili zanimljivosti s planinarenja registrirajte se, podijelite svoje iskustvo sa svima nama, a svojim tragovima, fotografijama i opisima dopunite sadržaj portala.

Ili, jednostavno, registrirajte se, predlažite izlete i planinarite s nama.

Neka nam je planinarenje način života!