Vremenska prognoza

Vlaški grad

vrijeme ikona

8°C

light snow

Vlažnost Tlak Vjetar
45% 1015 hPa 6.2 m/s

Opis

Vlaški grad


1 korisnik je do sada ocijenio ovaj dom

Koordinate: 44.3268, 15.5521
Područje: Juzni Velebit
Brdo/planina: Velebit (pod Svetim brdom)
Nadmorska visina: 1280 m
Upravljač: PD Paklenica, Zadar
Web adresa: www.pdpaklenica.hr/index.php/objekti/58-vlaski-grad
Kontakt: Domagoj Diklić 099 213 1222

Ocjena:


Smještaj


Kategorija: sklonište
Mjesta za noćenje: 20
Sjedišta u blagovaonici:
Opskrbljenost: ne
Otvoreno: stalno
Kuća ima zimsku sobu:

Infrastruktura


Struja:
Voda:
Tuševi:
Komunikacije: 4G mob. signali za Tele2 i Tcom
Wi-Fi:

Ostale informacije


Prilaz biciklom:
Prilaz vozilom:

O objektu

Na mjestu nekadašnjeg skloništa, brvnare s malenom terasom i fantastičnim vidikom, rekonstruirano/izgrađeno je 2019. novo sklonište. Sklonište Vlaški grad nalazi se na sjevernoj strani malenoga sedla ispod istoimenoga vrha. U skloništu je peć na drva, a za noćenje treba ponijeti podložak i vreću za spavanje.

Prilaz(i) vozilom:  Najbliži je prilaz za osobna vozila proširenje uz makadamski put na krškoj visoravni Veliko Libinje/Libinjska kosa. Terenskim je vozilom moguće prići još oko 1,6 km do ruševina težačkih/pastirskih stanova na Grovištu na Malom Libinju. Na jednoj je ruševini markacija pl. puta iz Modriča s kojim nastavljamo prema sklonišu Vlaški grad a nastavno i prema istoimenom vrhu. Opisanom najbližem prilazu vozilom dolazimo iz Modriča na jadranskoj magistrali. Cesta za Libinje (Sv. Rok) započinje kao desni uski odvojak na oštrom lijevom zavoju iz smjera Maslenice neposredno prije prvih kuća u Modriču. Uskom asfaltnom cestom (u početku strma a poslije blaža) dolazimo nakon 1,3 km do raskrižja a potom nastavljamo pravo 150 m, slijedeći smjer žutog smjerokaza za crkvu Sv. Ivana, do lijevog makadamskog odvojka. Po tom makadamskom puti dolazimo nakon 10 km do raskrižja M. Libinje (lijevo) i V. Libinje (desno) na Libinjskoj kosi. Za teža i niska osobna vozila preporuka je ne voziti tim makadamskim putom jer je na pojedinim dionicama kolna podloga krupni i grubi kamen (stanje 30. 8. 2016.).

Vrijeme pješačenja do okolnih pl. objekata: pl. sklonište Ivine vodice - 1.0 h, pl. sklonište Dušice - 2 h, pl. sklonište Zlatino sklonište - 2.30 h

izvor(i): PD Paklenica

Kartografski izvor(i):
HGSS: Paklenica, 1:25.000 (Paklenica)
SMAND: 18a Južni Velebit II, 1:30.000
PP Velebit: Park prirode Velebit, 1:100.000

Fotogalerija

Okolni vrhovi, KT i obilaznice uz pl. objekte

Planinarska obilaznica Hej-lop
Hrvatska planinarska obilaznica (vrh)


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • Brzi26 - Feb. 23, 2020, 11:55 a.m.

    Cesta kojom dolazimo na Libinje polazi iz Modriča a ne iz Modrića. Ova greška se ponavlja te ovaj podatak treba ispraviti. Mjesto Modrć ne postoji.

  • Frincic - Sept. 10, 2018, 2:04 p.m.

    kuća je skoro gotova, trebal bi biti gotova do zime ove godine. Izvor vode se nalazi 20 metara prije kuće kada se dolazi iz smjera Ivinih Vodica, nakon malog proplanka odmah desno strmo dolje stazicom.