Vremenska prognoza

Pusti duh

vrijeme ikona

16°C

clear sky

Vlažnost Tlak Vjetar
33% 1012 hPa 2.6 m/s

Opis

Pusti duh


0 korisnika je do sada ocijenilo ovaj dom

Koordinate: 46.2749, 15.9804
Područje: Hrvatsko zagorje i Medjimurje
Brdo/planina: Maceljsko gorje (Ravna gora)
Nadmorska visina: 672 m
Upravljač: PD Pusti duh
Web adresa: www.pd-pustiduh.hr/
Kontakt: Damir Kužir 098 806 370, 042 791 803

Ocjena:


Smještaj


Kategorija: kuća
Mjesta za noćenje: 22
Sjedišta u blagovaonici: da
Opskrbljenost: pićem
Otvoreno: vikendom od 1.3. do 31.10.
Kuća ima zimsku sobu:

Infrastruktura


Struja:
Voda:
Tuševi:
Komunikacije:
Wi-Fi:

Ostale informacije


Prilaz biciklom:
Prilaz vozilom:

O objektu

Planinarska kuća Pusti duh nalazi se u predjelu borove šume, 500 metara sjeverozapadno od vrha na kojemu je razgledna piramida. Planinarska kuća izgrađena je 1950. dogradnjom nekadašnje crkvene kuće iz 17. stoljeća, a do danas je nekoliko puta adaptirana i renovirana. Kuća je sagrađena u šumarsko–lovačkom stilu kao prizemnica s drvenim potkrovljem. Nekoliko je legendi o imenu kuće, a dvije najpoznatije naziv Pusti duh dovode u vezu s pavlinskim redom koji je djelovao u Lepoglavi od 1400. do ukinuća 1786. godine. Legenda kaže da je glavni prior samostana određeno vrijeme morao provesti u samoći i potpuno se posvetiti meditaciji i kontemplaciji. Po povratku s Pustog duha svoja iskustva i razmišljanja propovijedao bi ostalima. Druga legenda u središte priče stavlja sliku strogog i časnog načina redovničkog života posvećenog Bogu, znanosti, kulturi i umjetnosti. Ekscentrični pojedinci podložniji utjecaju hedonizma, koje pavlini nazivaju – pustim dušama, svoje mjesto boravka pronalaze u Pustom duhu.

Prilaz(i) vozilom: S južne strane (iz smjera Lepoglave) vozilom možemo prići iz sela Kamenice kroz zaselak Sejki makadamskom cestom tzv.  Predragovim putom do Filićevog doma, nastavljajući po hrptu Ravne g. do pl. kuće. Sa sjeverne strane prilaz je iz Bednjice. Ceste su mjestimice oštećene, pa je potreban oprez.

Vrijeme pješačenja do okolnih pl. objekata: Pl. dom Filićev dom - 20 min

drugi izvor(i): HPS, PD Pusti duh

Fotogalerija

Okolni vrhovi, KT i obilaznice uz pl. objekte

Ravna gora - vrh (piramida) (KT HPO, 680 m, 10 min), Ravna gora (686 m - najviši vrh Ravne g. na šumovitom grebenu u si. dijelu gore, 1.10 h)
Zagorski planinarski put (ZPP) , Hrvatske planinarske kuće, Pl. put po Ravnoj gori (PPRG) (žigovi su u Filićevu domu i u pl. kući Pusti duh)


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovaj planinarski objekt