Vremenska prognoza

Pasarićeva kuća

vrijeme ikona

4°C

few clouds

Vlažnost Tlak Vjetar
75% 1022 hPa 1.5 m/s

Opis

Pasarićeva kuća


0 korisnika je do sada ocijenilo ovaj dom

Koordinate: 46.1822, 16.1265
Područje: Hrvatsko zagorje i Medjimurje
Brdo/planina: Ivanscica
Nadmorska visina: 1054 m
Upravljač: HPD Ivančica, Ivanec
Web adresa: www.hpd-ivancica.com/
Kontakt: Dejan Levačić, 095 862 5504

Ocjena:


Smještaj


Kategorija: dom
Mjesta za noćenje: 40
Sjedišta u blagovaonici: 60
Opskrbljenost: pićem i jelom
Otvoreno: vikendom, blagdanima i po dogovoru
Kuća ima zimsku sobu:

Infrastruktura


Struja:
Voda:
Tuševi:
Komunikacije:
Wi-Fi:

Ostale informacije


Prilaz biciklom:
Prilaz vozilom:

O objektu

Planinarski dom Josip Pasarić na Ivančici izgrađen je 1929. godine, a svečano otvorena 1. rujna iste godine. Planinari su mu dali ime po Josipu Pasariću, profesoru i tadašnjem predsjedniku HPD-a koji je dao značajan doprinos izgradnji, ali i čovjeku ovog kraja, Zagorcu iz Mača. Tijekom drugog svjetskog rata dom je devastiran tako da su ostali samo goli zidovi. Obnovi se pristupilo 1949. a 1951. dom je svečano otvorena u gotovo nepromijenjenom obliku s razlikom što su u potkrovlju uređene spavaonice. Elektrificiran je 1964. godine. Izgradnjom ceste do vrha Ivančice 1973. godine razmišlja se o njegovom proširenju. Radovi su počeli 1981.: uz istočni zid dozidana je velika blagovaonica i moderan sanitarni čvor a potkrovlje je povišeno i uređene su spavaonice. Obnovljen i prošireni dom godinu dana kasnije svečano je otvoren. Godine 2003. renoviran je sanitarni čvor a spremište je pretvoreno u stalno otvoreno planinarsko sklonište „Francekovo sklonište“ nazvano po dugogodišnjem članu Franji Hrgu. Današnji pl. dom na Ivančici uvelike je zadržao prvobitni izgled kamenog doma. Ima dvije blagovaonice, kuhinju, sanitarni čvor u prizemlju te dvije spavaonice u potkrovlju. Ima grijanje u svim sobama, struju i pitku vodu. Nasuprot domu je depandansa koja služi kao spremište, sanitarni čvor i prostorija za potrebe HPD-a Ivančica. Dom se nalazi 50 metara od vrha Ivančice.

gpx tragovi prilaznih pl. putova (pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi)
Prigorec - Pinoirski put - dom
Prigorec - preko M. i V. Konja - dom
Prigorec - Kenci - Šum - dom
Žgano vino (Prigorec) - Mrzljak - Črne mlake - dom (4,0 km)

Prilaz(i) vozilom: Pl. domu (parkiralište 5 min prije doma) se može prići makadamskom šumskom cestom iz Prigorca. Do Prigorca možemo doći sa sjeverne strane iz Ivanca a s istočne iz smjera Novog Marofa preko Završja Podbelskog i Pece, ili iz smjera Podruta preko Bele i Margečana.

Vrijeme pješačenja do okolnih pl. objekata: pl. kuća Majer - 1 h 30 min, pl. kuća Belecgrad - 1 h 30 min, pl. dom Lujčekova hiža - 3 h 30 min

Fotosfera

drugi izvor(i): HPD Ivančica, HPS

 

Određivanje cestovnih prilaza objektu na Google kartama.
Kliknite na karti More option/Više opcija.

Fotogalerija

Okolni vrhovi, KT i obilaznice uz pl. objekte

vrh Ivanščice (KT HPO - KT 4/pod. 3, 1060 m, 5 min), Veliki Konj (870), Jelenska peć (927 m), Belige (974 m), Hanjžica (994 m)
Zagorski planinarski put (ZPP) - KT 7, Belečki planinarski put - KT, Planinarska obilaznica Hej-lop, Planinarski put Konjščina - Ivanščica, 30 za 30 HPD-a MIV Varaždin, Najviši vrhovi hrvatskih županija (žigovi KT su u domu)


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovaj planinarski objekt