KT HPO - 8. Vlaški grad - vrh

Koordinate: 44.3250, 15.5507
Nadmorska visina: 1383 m
Područje: 13. Juzni Velebit
Broj kontrolnih točaka: 10

Opis KT

Žig HPO
Na vršnu stijenu uz oznaku KT nedaleko upisnog tuljca zacementiran je metalni žig. Žg utisnut u pl. skloništu Vlaški grad se ne priznaje.
KT drugih obilaznica
Paklenički pl. put, Hrvatske pl. kuće (pl. sklonište pod vrhom)
Vidokrug
Premda je Vlaški grad znatno niži od vrhova južnog Velebita na sjevernoj strani s njega je osobiti vidik na sve strane. Već spomenuti južni Velebit s Svetim brdom (istočno), Babinim vrhom (sjeverno) te Brundom i Liburnijom (sjeverozapadno). Neometan je vidik prema jugozapadu i Velikoj i Maloj Paklenici te Bojincu/Bojinom kuku, i na jugu prema moru i okolnim otocima.
Prilazi Malo Libinje – pl. sklonište Vlaški grad – Vlaški grad 2.20 h
Pl. dom Paklenica – pl. skl. Ivine vodice – pl. skl. Vlaški grad – Vlaški grad 4.20 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
ruševine pastirskih stanova na M. Libinju - vrh Vlaški grad (4,6 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži je prilaz za osobna vozila proširenje uz makadamski put na krškoj visoravni Veliko Libinje/Libinjska kosa. Terenskim je vozilom moguće prići još oko 1,6 km do ruševina težačkih/pastirskih stanova na Grovištu na Malom Libinju. Na jednoj je ruševini markacija pl. puta iz Modriča s kojim nastavljamo prema sklonišu Vlaški grad, a nastavno i prema istoimenom vrhu. Opisanom najbližem prilazu vozilom dolazimo iz Modriča na jadranskoj magistrali. Cesta za Libinje (Sv. Rok) započinje kao desni uski odvojak na oštrom lijevom zavoju iz smjera Maslenice neposredno prije prvih kuća u Modriču. Uskom asfaltnom cestom (u početku strma a poslije blaža) dolazimo nakon 1,3 km do raskrižja a potom nastavljamo pravo 150 m, slijedeći smjer žutog smjerokaza za crkvu Sv. Ivana, do lijevog makadamskog odvojka. Po tom makadamskom puti dolazimo nakon 10 km do raskrižja M. Libinje (lijevo) i V. Libinje (desno) na Libinjskoj kosi. Za teža i niska osobna vozila preporuka je ne voziti tim makadamskim putom jer je na pojedinim dionicama kolna podloga krupni i grubi kamen (stanje 30. 8. 2016.).

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: Paklenica, 1:25.000 (Paklenica)
SMAND: 18a Južni Velebit II, 1:30.000
PP Velebit: Park prirode Velebit, 1:100.000

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovu kontrolnu točku.