KT HPO - 7. Vošac - vrh

Koordinate: 43.3106, 17.0463
Nadmorska visina: 1421 m
Područje: 19. Biokovo i Zagora
Broj kontrolnih točaka: 10

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig ugrađen je lijevo od vrata planinarskog doma na vrhu.
KT drugih obilaznica
Planinarski put Dalmacija, Biokovska pl. staza (BPS), Poučni ekološki put dr. fra Jure Radić, Hrvatske planinarske kuće
Vidokrug
S vrha na kojem je pl. dom Vošac (T. Rosso) otvoren je vidik na sve strane. Od sjeverozapada, preko sjevera i istoka do jugoistoka otvaraju se vidici na Omišku Dinaru i Mosor, vrhove zapadnog Biokova, najviši vrh Sv. Jure, vrhove istočnog Biokova i Sutvid. A prema jugu i jugozapadu na more i otoke Brač, Hvar, Korčulu i Lastovo te na Pelješac, i, kao iz ptičje perspektive, na Makarsku i na naselja (Tučepe, Bašku Vodu, Brela) i plaže makarskog primorja.
Prilazi Makarska – Makar – dom pod Vošcem 3.45 h
​Makarska – Botanički vrt Kotišina – dom pod Vošcem 4 h
dom pod Vošcem - Vošac 20 min
...........................................................................................
dom pod Vošcem - Vošac 20 min Označeni pl. put počinje na prostranom parkiralištu uz prilazni put do obnovljenog doma (putokazna ploča za Vošac i Štrbinu) i vodi građenom stazom po serpentinama do vrha na kojem je istoimeni dom. Put se u početku blago spušta do dolca a potom umjereno uspinje do vrha.
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vrhu je prostrano parkiralište uz stari dom pod Vošcem (sada obnovljen). Domu možemo prići uskom asfaltnom cestom, odvojkom s državne ceste D512 (Makarska-Vrgorac) za park prirode (PP) Biokovo. Od ulaza u PP biokovska cesta vodi po brojnim serpentinama (strma i teška za vožnju) do dolaca na biokovskoj visoravni (oko 1000 m n/m). Nastavno cesta  se blaže uspinje ali i dalje treba voziti oprezno po vrlo uskoj i zavojitoj cesti s rijetkim proširenjima. Od pl. kuće Pod Sv. Jurom (1,9 km prije vrha) cesta je ponovno strma i vodi po nekoliko serpentina do vrha. Od ulaza u PP cesta prolazi pored restorana Vrata Biokova (7,1 km), suvenirnice (12,1 km), lijevog odvojka biokovske ceste (16,7) i pl. kuće Pod Sv. Jurom (20,6). Na 16,7 kilometru biokovske ceste odvaja se lijevo krak koji vodi do parkirališta pokraj doma pod Vošcem (17,6 km).

 

Fotosfera

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: Biokovo, 1:25.000, web karta
SMAND: 32 Biokovo, 1:25.000

 

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovu kontrolnu točku.