KT HPO - 7. Sveto brdo - vrh

Koordinate: 44.3283, 15.5697
Nadmorska visina: 1751 m
Područje: 13. Juzni Velebit
Broj kontrolnih točaka: 10

Opis KT

Žig HPO
Na stijenu ispod vrha uz upisni tuljac, dvadesetak metara sjeverozapadno od križa, zacementiran je metalni žig. Kraj stijene je i nova upisna kutija.
KT drugih obilaznica
Velebitski planinarski put (VPP)
Vidokrug
Vidici s najmarkantnijeg Velebitskog vrha nesmetani su na sve strane, na kontinentalnu (od Vaganskog vrha, Gole Plješivice, Ozeblina i Kremena, do Crnopca i Promine i na obzoru do Dinare) i na primorsku (od otoka Paga do Pašmana).
Prilazi Ulaz u NP Paklenica – pl. dom Paklenica – pl. sklonište Ivine vodice – Čičina dolina – Sveto brdo 7.30 h
Ulaz u NP Paklenica – pl. dom Paklenica – pl. sklonište Ivine vodice – pl. sklonište Vlaški grad – Sveto brdo 7.30 h
Malo Libinje – pl. sklonište Vlaški grad – Sveto brdo 3.30 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
okretište - Dušice (stanovi Jurjevića) - pl. skl. Dušice - Sveto brdo (4,8 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz za osobna vozila je proširenje/okretište uz šumsku cestu prema visoravni Dušice (desni odvojak sa stare ceste Sv. Rok-Obrovac prije Malog Alana). Za terenska vozila najbliži je prilaz okretište na spomenutoj cesti oko 3 km dalje. Do navedenih prilaznih točaka dolazimo iz Svetog Roka. Početni je dio ceste (do zadnje kuće) asfaltna podloga a dalje dobra šumska makadamska cesta koja vodi preko prijevoja Mali Alan za Obrovac. Oko 350 m prije prijevoja Mali Alan desni je odvojak ceste na kojoj je rampa (ponekad je spuštena i zaključana!). Uspon počinje na ovom križanju, nastavlja po makadamskoj cesti i nakon 2,4 km dolazimo do okretišta, najbližeg prilaza osobnim vozilom. Terenskim vozilom možemo još 2,7 km dalje do kraja te ceste gdje je okretište/proširenje.
Drugi je prilaz za osobna vozila proširenje uz makadamski put na krškoj visoravni Veliko Libinje/Libinjska kosa. Terenskim je vozilom moguće prići još oko 1,6 km do ruševina težačkih/pastirskih stanova na Grovištu na Malom Libinju. Na jednoj je ruševini markacija pl. puta iz Modrića s kojim nastavljamo prema sklonišu Vlaški grad a nastavno i prema Svetom brdu. Uspon od skloništa pod Vlaškim gradom najlakši je prilaz na Sveto brdo. Opisanom najbližem prilazu vozilom dolazimo iz Modrića na jadranskoj magistrali. Cesta za Libinje (Sv. Rok) započinje kao desni uski asfaltni odvojak na oštrom lijevom zavoju iz smjera Maslenice neposredno prije prvih kuća u Modriću. Uskom cestom (u početku strma a poslije blaža) dolazimo nakon 1,3 km do raskrižja a potom nastavljamo pravo 150 m do lijevog makadamskog odvojka slijedeći smjer žutog smjerokaza za crkvu Sv. Ivana. Po tom makadamskom puti dolazimo nakon 10 km do raskrižja M. Libinje (lijevo) i V. Libinje (desno) na Libinjskoj kosi. Za teža i niska osobna vozila preporuka je ne voziti tim makadamskim putom jer je na pojedinim dionicama kolna podloga krupni i grubi kamen (stanje 30. 8. 2016.).

 

Fotosfera

drugi izvor(i): planinarenje.hr, HPS

 

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovu kontrolnu točku.