KT HPO - 7. Ljubičko brdo - vrh

Koordinate: 44.5371, 15.1902
Nadmorska visina: 1320 m
Područje: 12. Srednji Velebit
Broj kontrolnih točaka: 9

Opis KT

Žig HPO
Dva su žiga na markantnoj stijeni pod vršnim grebenom oko 50 m prije križa (jugoistočno od njega). Jedan žig PPV zacementiran je na stijenu uz put, a drugi je nešto niže na stijeni uz u rupi "skrivenog" upisnog tuljca.
KT drugih obilaznica
Planinarski put Velebno, Oštarijska planinarska obilaznica
Vidokrug
Već izlaskom iz šume na kameniti i travnati središnji greben Ljubičkog brda neometan je vidik na sve strane. Na sjeverozapadnom dijelu brda su gole stijene Medvjeđeg i Božina kuka i Kuka od Karline plane, a jugoistočno stjenoviti Filipov kuk, koji je također dio Ljubičkog brda i ujedno najjužniji stjenoviti kuk u nizu Dabarskih kukova. S travnatog vrha na kojem je jednostavan drveni križ prema jugu vidik je na Veliki Sadikovac, prema jugoistoku na Konjevaču i u daljini Visočicu. Na istočnoj strani su već spomenuti Filipov kuk, te Crni vrh i Metla. Na sjeverozapadnom obzoru su Laktin vrh, Lisac i u daljini Šatorina.
Prilazi Baške Oštarije – Ljubičko brdo 1.30 h
Baške Oštarije – Filipov kuk – Ljubičko brdo 2.30 h
Baške Oštarije – Stupačinovo – Medvjeđi kuk – Ljubičko brdo 2.30 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
proširenje uz makad. put na Ripištu - Ljubičko brdo (vrh) (2,0 km)
Prilaz(i) vozilom

Najbliži je prilaz proširenje uz šumski makadamski put do kojeg dolazimo iz središta Baških Oštarija odvojkom uz mjesnu crkvu Sv. Elizabeta nakon 1,2 km. Od crkve do zadnjih kuća uska je asfaltna cesta a potom dobar makadamski put uz potok Ljubicu do ulaza u šumu na Ripištu, gdje je s desne strane travnato proširenje a s lijeve smjerokaz na bukvi za Ljubičko brdo (i Laktin vrh) i početak markacije.

drugi izvor(i): HPS

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • Frincic - June 20, 2017, 2:53 p.m.

    žig na stijeni je loš, u tuljcu odličan