KT HPO - 6. Psunj - vrh Brezovo polje

Koordinate: 45.3843, 17.3350
Nadmorska visina: 984 m
Područje: 1. Slavonija
Broj kontrolnih točaka: 9

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig HPO-a i upisna kutija zavareni su na noseću metalnu konstrukciju oko 5 metara SZ od geodetske piramide.
KT drugih obilaznica
Slavonski planinarski put (SPP) - KT 6,  Najviši vrhovi hrvatskih županija (Požeško-slavonska županija)
Vidokrug
Vrh je obrastao visokom šumom i s njega nema vidika.
Prilazi Strmac – Brezovo polje 2.30 h
Omanovac – Vodostaj – Brezovo polje (SPP) 5 h
Ivanovac – Kik – Brezovo polje 2.45 h
Muški bunar – Brezovo polje 2.30 h
Selo Mijači – vrh Javorovica – vrh Kapetanica – Brezovo polje 5 h
.........................................................
Strmac - Jastrebinac - Brezovo polje 2.30 h Jedno od preporučenih polazišta za uspon na najviši vrh Psunja Brezovo polje je pl. kuća Strmac u Strmcu, izletištu smještenom u podnožju Psunja desetak kilometara udaljenom od Nove Gradiške. Kuća se nalazi na rubu livade u dolini potoka Begovice u blizini bazena, udaljena oko 500-tinjak m (oko 10 min hoda) od asf. ceste Šumetlica-Strmac uz koju je parkiralište. Prilaz kući moguć je i automobilom po uskom makadamskom putu. Markirani put vodi od pl. kuće uz nogometno igralište i izletničke kuće sredinom doline Begovice, potom se uspinje na šumski put i nastavlja po njemu do izvora i šumarske kuće Jastrebinac. Zatim se uspinje ispod sjeverne strane hrpta Jastrebinca, izmjenjujući se po šumskom putu, vlaki i vododerinama, mjestimice oštrijeg uspona, a u doba obilnih kiša uspon otežavaju raskvašena i blatnjava podloga i sezonske vode potoka Gradina. Put dalje nastavlja do raskrižja s putom preko Boškovačke kose i spajajući se s njim nastavlja do Dobre vode. Odatle vodi po šumskom makadamskom putu do vrha. Put je dobro markiran, djelomice oštrijeg uspona, i pretežno vodi kroz šumu.
Strmac - Boškovac - Brezovo polje 2.30 h Jedno od preporučenih polazišta za uspon na najviši vrh Psunja Brezovo polje je pl. kuća Strmac u Strmcu, izletištu smještenom u podnožju Psunja desetak kilometara udaljenom od Nove Gradiške. Kuća se nalazi na rubu livade u dolini potoka Begovice u blizini bazena, udaljena oko 500-tinjak m (oko 10 min hoda) od asf. ceste Šumetlica-Strmac uz koju je parkiralište. Prilaz kući moguć je i automobilom po uskom makadamskom putu. Markirani put vodi od pl. kuće vrlo kratko po pristupnoj makadamskoj cesti, a potom se odvaja (obilježeno putokazom) uspinjući se po Božikovačkoj zatim Boškovačkoj kosi, na kojoj se priključuje staza preko Jastrebinca, nastavljajući do Dobre vode. Odatle vodi po šumskom makadamskom putu do vrha. Put je dobro markiran, ravnomjerna pada/uspona, pretežno vodi kroz šumu po stazama, a djelomice po vlakama, šumskim zemljanim i makadamskim putovima.
GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Strmac - Jastrebinac - Brezovo polje (7,1 km)
Strmac - Boškovac - Brezovo polje (7,1 km)
Prilaz(i) vozilom Nedaleko vrha je televizijski odašiljač do kojeg vodi cesta iz Strmca, do spec. bolnice asfaltna a nastavno šumska makadamska cesta prohodna i za osobna vozila (južni najkraći prilaz). Vrhu se može prići i sa sjeverne strane šumskom makadamskom cestom iz Bučja ili iz Gornje Šumetlice.

 

drugi izvor(i): HPS

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovu kontrolnu točku.