KT HPO - 5. Bojinac - vrh Bojin kuk

Koordinate: 44.3489, 15.4134
Nadmorska visina: 1110 m
Područje: 13. Juzni Velebit
Broj kontrolnih točaka: 10

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig zacementiran je na vršnu stijenu.
KT drugih obilaznica
Paklenički planinarski put (neobavezna KT)
Vidokrug
Premda relativno nizak u odnosu na Velebitske vrhove Bojin kuk dominira na južnoj strani prostrane visoravni Velikog i Malog Rujna. Vidik je neometan na sve strane i jedan je od najljepših na južnom Velebitu. Osobito privlače okolni uspravni kukovi Bojinca.
Prilazi (Milovci –) V. Vaganac – Bojin kuk 1.30 h
Veliko Rujno – Bojin kuk 1.30 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Veliko Rujno – Nekića dolac - Bojin kuk (južni pristup, 2,3 km)
Prilaz(i) vozilom Asfaltnom cestom iz Starigrad Paklenice (kroz Dokoze i Milovce) vozilomse može prići do prostranog brdskog parkirališta kod Velikog Vaganca. Od parkirališta vodi dobra makadamska cesta do Velikog Rujna - najbližeg prilaza automobilom.
drugi izvor(i): HPS

Fotosfera

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - July 28, 2019, 11:38 p.m.

    Za uspon sam koristio prilaz s livade Veliki Vaganac (blizu Vaganačke pećine). Od parkirališta na kraju asfaltne staze je potrebno krenuti lijevo makadamom (makadam prema Velikom Rujnu je desno) i čim se spustite na livadu, na jednom oštrom desnom zavoju će biti lijevi odvojak kojim se može proći još stotinjak metara do nekakve kuće. Ondje je moguće parkirati i ondje počinje vrlo dobro markirana staza prema vrhu. Procijenio sam da se ne vrijedi penjati automobilom prema Velikom Rujnu jer je vremenska ušteda nikakva, a ovo mi se činila kao ljepša staza. I vjerujem da sam bio u pravu jer je doista prekrasna. Hodanje među velebitskim kukovima doista izaziva pravo strahopoštovanje. Vrh je visoka stijena kojoj se prilazi s (jugo)istoka, a uspon na stijenu je vrlo zahtjevan. Iskusnom planinaru savladati ovaj uspon ne bi trebao biti problem, ali važno je da manje iskusni planinari ne podcijene završni uspon na Bojin kuk. Radi se o nekakvih 150 metara stijene kojih se svladava penjanjem uz stalno korištenje ruku, a na nekoliko mjesta se nalaze i sajle koje omogućuju uspon po goloj stijeni. Rukavice za penjanje dobro dođu, što zbog sajli, što zbog grube stijene. Iako iskusnim planinarima to neće biti potrebno, s obzirom na djelomičnu izloženost na nekoliko mjesta, onima manje iskusnima i/ili onima koji se boje visine nije naodmet ponijeti i penjački pojas i penjački Y kako bi se osigurali na kritičnim mjestima. Ne znam kakav je uspon vrhu sa sjeverozapadne strane, a do kojeg se može doći iz Velikog Rujna i je li manje zahtjevan. Žig se nalazi na samom vrhu, lako ga je pronaći, a pogledi su iznimni na sve strane. Prekrasan uspon i prekrasan vrh. Dragulj.