KT HPO - 5. Bačić kuk - vrh

Koordinate: 44.5793, 15.0961
Nadmorska visina: 1304 m
Područje: 12. Srednji Velebit
Broj kontrolnih točaka: 9

Opis KT

Žig HPO
Završni je dio uspona zahtjevan pa je žig vrha u docu (10 min pod vrhom) dostupnom svakom planinaru. Metalni žig PPV zacementiran je na dominantnu kuglastu stijenu u docu ispod dva upisna tuljca. Žig VPP-a nalazi u manjem tuljcu.
KT drugih obilaznica
Planinarski put Velebno, Velebitski pl. put (VPP), Velebitska obilaznica
Vidokrug
Uspon na Bačić kuk po sajli i klinovima zahtjeva povećan oprez i vrh nije dostupan svakom planinaru. A oni koji uspiju doći na njegov vrlo uski vršni dio uživat će u veličanstvenom vidiku. Na sjevernom i sjeverozapadnom obzoru su Laktin vrh, Lisac, Malovan i Šatorina. Prema zapadu travnati je hrpt Budakova brda, a prema jugu i juguzapadu priobalje i okolni otoci. Na jugoistočnom obzoru dominiraju, u svojoj ljepoti i razvedenosti, Dabarski kukovi.
Prilazi (Ravni Dabar –) Bačić duliba – križanje pod Bačić kukom – Bačić kuk 1.30 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
proširenje uz cestu Sušanj Cesarički-Štirovača (Bačić duliba) - Bačić kuk (2,0 km)
odvojak za pl. kuću Ana (Bačić duliba) - Bačić kuk - Budakovo brdo (3,7 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vozilom je odvojak za pl. kuću Ana na šumskoj makadamskoj cesti Sušanj Cesarički-Kugina kuća-Štirovača ili 500 m prije proširenje uz spomenutu cestu koja vodi zapadnim rubnim dijelom Bačić dulibe. Do odvojka/proširenja možemo doći vozilom iz smjera Sušnja Cesaričkog cestom preko Dabarske kose oko 10/9,5 km.

drugi izvor(i): HPS

Fotosfera

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Sept. 11, 2017, 11:08 p.m.

    Prekrasan vrh i nevjerojatan pogled, ali uspon na sami vrh je doista samo za iskusne planinare.

  • vematijas - Aug. 2, 2016, 12:03 a.m.

    Bacic duliba- Bacic kuk (vrh) 1h 15min. Zatjevan uspon iz Bacic dulibe pocinjemo s ceste koja spaja Ravni Dabar i Kuginu kucu, 500m nakon putokaza za Bacic dulibu u smjeru Kugine kuce.Vrlo strm uspon zapocinje odmah s ceste i nakon 50 minuta stizemo na prekrasan vidikovac na Dabarske kukove neposredno prije uspona po dvjema ljestvama tkz Prpana. Nakon toga, 5min stizemo u dolac gdje je i zig a i idealno mjesto za objed. No prije toga valja se uspeti na sami vrh 15 min po zahtjevnim klinovima i sajlama uz povecan oprez.Vidik vrijedan truda i znoja biljezimo u nase fotoaparate uz jos jednu potvrdu o Velebitu kao planini kojoj cemo se opet i iznova vracati.