KT HPO - 4. Papuk - vrh Češljakovački vis

Koordinate: 45.4910, 17.7225
Nadmorska visina: 825 m
Područje: 1. Slavonija
Broj kontrolnih točaka: 9

Opis KT

Žig HPO
Na drvenoj razglednoj piramidi na vrhu pričvršćena je upisna kutija u kojoj je gumeni žig SPP-a. Ispred piramide postavljena je obavijesna ploča vrha. Žig HPO-a je kod stare razgledne piramide južno od vrha (oko 4 min hoda). Na podnožnoj stijeni stjenjaka, oko 5 m desno od drvenih stuba stare razgledne piramide, zacementiran je žig (nema markacije ni natpisa).
KT drugih obilaznica
Slavonski planinarski put (SPP)
Vidokrug
Vrh je obrastao visokom šumom. Nedavno je na vrhu izgrađena drvena razgledna piramida (Park prirode Papuk), a na gornjoj platformi postavljen je dalekozor za razgledavanje. Četiri minute od vrha u smjeru juga je stari vidikovac sa zapuštenom drvenom razglednom piramidom. Krošnje okolne šume više su od piramide i zaklanjaju vidik. Drvene stube su oštećene i natrule i opasno je uspinjati se po njima.
Prilazi Velika – Kaniška glava – Češljakovački vis 3.30 h
Velika – pl. kuća Trišnjica – Češljakovački vis 2.15 h
Jankovac – Tromeđa – Češljakovački vis 1.50 h
Pl. kuća Šaševo – vidikovac Javor – vrh Klokočica – Češljakovački vis 4 h
​Vrh Kapovac – vidikovac Javor – vrh Klokočica – Češljakovački vis (SPP) 4.30 h
pl. kuća Trišnjica – Češljakovački vis 0.45 h
......................................................................
pl. kuća Trišnjica – Češljakovački vis 0.45 h Uspon na vrh započinje kod pl. kuće Trišnjica i gotovo u cjelosti vodi po vlakama. Početak pl. puta označen je strelicom smjera i nazivom. Kratko vodi po stazi pa izlazi na vlaku oštrije se uspinjući oko 5 min do raskrižja (oznake raskrižja, strelice smjera i nazivi). Put dalje vodi po desnoj vlaki (lijevi odvojak za Jankovac) do skretanja desno (označeno strelicom i okruglom markacijom) i nastavno po vlaki nakon 15 min stiže do sedla i raskrižja pl. putova i vlaka. Na raskrižju je nekoliko putokaznih i obavijesnih metalnih ploča. Put nastavlja desno po hrbatu i vodi po širokoj i uređenoj vlaki u početku blago se spuštajući a potom ravnomjerno se uspinjući. Prolazi mimo jelovog šumarka (suhih krošanja) do raskrižja s putokazima. Nastavlja lijevo po vlaki do sljedećeg raskrižja s putokazima od kojeg desnim odvojkom za 3 minute vodi do vrha.
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
pl. kuća Trišnjica - Češljakovački vis (2,0 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vozilom je pl. kuća Trišnjica do koje dolazimo iz Velike kroz Duboku, dolinu rijeke Dubočanke. Na raskrižju kod crkve Sv. Augustina treba krenuti desnim odvojkom ceste prema bazenima. Cesta u početku vodi uz zatvorene bazene, nastavlja preko mosta i desnog odvojka ceste za pl. kuću Lapjak. Nastavno prolazi mimo nekoliko odmarališta uz Dubočanku (kamp-odmaralište Duboka, Zvečevo, odmaralište Hrvatskih šuma). Na 2,3 km prestaje asfaltna cesta a dalje, do proširenja uz objekte nekadašnjega kamenoloma Tisica iza mosta na Dubočanki, vodi dobra makadamska cesta. Iza proširenja ponovno počinje asfaltna cesta na kojoj je rampa i na njoj obavijesna ploča Šumarskog fakulteta. Rampa je otvorena svakim radnim danom od 8.00 do 15.00 sati (no, ipak je poželjno dodatno se informirati). Asfaltna cesta vodi do nastavno-pokusnog objekta Šumarskog fakulteta (oko 1,3 km) a dalje nastavlja šumska makadamska cesta još oko 2,4 km do okretišta uz pl. kuću Trišnjica.

ažurirano: siječanj 2020.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: -

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Aug. 12, 2019, 7:09 a.m.

    Na tabli pored zatvorene rampe stoji kako je otvorena samo radnim danima od 7 do 15 sati. Od rampe do vrha bih rekao da je prosječna satnica oko 1.15h. Staza ima oko 4km i svlada se oko 400metara nadmorske visine po blagom i kontinuiranom usponu. Veći dio puta vodi šumskim cestama i u dubokom je hladu. Problem je u tome što je prva trećina staze, prije nego što se spoji sa stazom koja iz Velike vodi na Č.Vis potpuno obrasao u trnovite maline i visoku travu, markacije se slabo vide, tlo je močvarno ili potpuno blatno. Za otprilike istu satnicu možete od Jankovca doći do vrha puno ljepšim putem, odlično označenim i prohodnim. OPREZ! Vidikovac koji se nalazi 150m od vrha je u jako lošem stanju i opasno se penjati na njega. Osim što ga je šuma prerasla pa se s njega ništa ne vidi, nekoliko dasaka na stepenicama su propale, a ostale će propasti svaki tren. Ograde i konstrukcija se ljuljaju i trebalo bi zabraniti njegovo korištenje radi sigurnosti. Ionako se ništa ne vidi s njega. S vrha nema nikakvih vidika, gore je žig SPP-a. Žig HPO-a nisam našao jer nisam unaprijed provjerio gdje se nalazi, a gore nema signala.