KT HPO - 4. Kremen - vrh

Koordinate: 44.4641, 15.8865
Nadmorska visina: 1590 m
Područje: 14. Lika
Broj kontrolnih točaka: 5

Opis KT

Žig HPO
Na travnatoj vršnoj glavici nedaleko geodetskog stupa betonski je blok na kojem je učvršćena upisna kutija i metalni žig.
KT drugih obilaznica
Najviši vrhovi hrvatskih županija, Lički gorski biseri
Vidokrug
S vršne glavice neometani su vidici na sve strane: na Velebitske vrhove, Liku, Ličko sredogorje, Plješivicu, Ozeblin i planine susjedne BiH.
Prilazi Mazinski prijevoj – izvor Kovačević luka – Ledina (izvor Klapavica) – Kremen 2h 30min
Luka (izvor) - Ledina (izvor Klapavica) - Kremen 1h 15min
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Luka (izvor) - Kremen - Ledina (izvor Klapavica) - Luka (kružni put, 3,6 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži i jedini prilazni put vodi s asfaltne ceste Bruvno – Donji Lapac. Na prijevoju na početku Mazinskog polja odvaja se spomenuti makadamski put (preporučljiv za terenska vozila, a za suhog vremena djelomice i za osobna vozila) i vodi zapadno od zaselka Škrbići uz Kovačević dragu do izvora u Luci (Kovačevića luka), gdje je polazište za uspon na Kremen.

drugi izvor(i): HPS, planinarenje.hr

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Aug. 4, 2019, 2:55 p.m.

    nije sasvim lako pronaći put. Od izvora, točno kod kamena na kojem je markacija, potrebno je najrpije krenuti po vlaki u brijeg i nakon otprilike 50 metara skrenuti desno u šumu. Prema vrhu vodi vrlo strma staza kroz prekrasnu duboku bukovu šumu otprilike 30-45 minuta. Na nekoliko mjesta uspon je osiguran i sajlama koje služe kao gelenderi, osobito pri silasku i osobito u slučaju da je zelja vlažna i skliska. Nakon toga izbija se na greben po kojem je još desetak minuta lijevo do vrha. S vrha je lijep pogled na sve strane. Cijeli uspon do grebena, a i manji dio po grebenu ste u dubokome hladu.