KT HPO - 4. Drgomalj - vrh veliki Drgomalj

Koordinate: 45.4381, 14.7903
Nadmorska visina: 1154 m
Područje: 9. Gorski Kotar - sjeverni dio
Broj kontrolnih točaka: 12

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig GPP zacementiran je na vršnu stijenu uz betonsko postolje drvenog križa a zapadno od stupića s upisnim tuljcem. Gumeni žigovi HPO-a i GPP-a su u upisnom tuljcu. 
KT drugih obilaznica
Goranski planinarski put (GPP)
Vidokrug
Vidik je otvoren na zapadnu, sjevernu i istočnu stranu, prema Snježniku i Risnjaku te na dolina Kupe i Kuželjske stijene. Iznad doline se uzdižu Levešni i Špičasti vrh, a u smjer istoka Skradski vrh.
Prilazi Delnice – Veliki Drgomalj 1.45 h
Mala Lešnica – V. Drgomalj 3 h
Razloge – Praprot – V. Drgomalj 4 h
Raskrižje (iza vojarne HV u Delnicama) - V. Drgomalj 1 h
...........................................................................................
Raskrižje (iza vojarne HV u Delnicama) - V. Drgomalj 1 h Pl. put počinje na raskrižju udaljenom oko 1,3 km od vojarne HV u Delnicama. U šumarku na raskrižju je klupa a na stupu drvene smjerokazne ploče. Asfaltna cesta nastavlja desno i vodi prema SRC Drgomalj (biatlon) a lijevo se odvaja široka šumska makadamska cesta na čijem početku je rampa. Početak je označen smjerokaznom pločom i okruglom markacijom s dodatnom crtom smjera (i oznakom za biciklističku stazu). Put kratko vodi po cesti s koje se nakon 5 minuta odvaja desno i nastavlja po širokoj vlaki (skretanje označeno drvenim putokazom, okruglom markacijom i strelicom smjera). Ako rampa na početku ceste nije zaključana može se do spomenute vlake doći vozilom. Put se ravnomjerno i kontinuirano uspinje po vlaki i nakon 40 minuta odvaja se i ubrzo izlazi (pokraj drvene klupice) na sedlo između Starog i Velikog Drgomalja. Nastavno vodi po širokom južnom hrbatu V. Drgomalja blago se uspinjući i za 15 minuta stiže na vrh.
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Raskrižje (V. Ravan, iza vojarne HV u Delnicama) - Veliki Drgomalj (2,8 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži je prilaz raskrižje sa smjerokaznom pločom i markacijom udaljeno oko 1,3 km od vojarne HV u Delnicama. Ako dolazimo iz središta Delnica nastavljamo ulicom F. Supila do raskrižja sa Zrinskom ul. (neposredno prije crkve). Zatim lijevo po Zrinskoj mimo tvornice peleta  (s desne strane), nastavno pokraj parkirališta ispred ulaza u vojarnu, te uz ogradu vojarne do spomenutog raskrižja.

drugi izvor(i): HPS, planinarenje.hr

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: 12 Gorski Kotar, Goranski planinarski put (GPP), 1:50.000

Fotosfera

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - July 29, 2018, 11:43 p.m.

    28.7.2018. godine - rampa je bila podignuta, ali nema potrebe ulaziti vozilom na tu šumsku cestu jer je skretanje na planinarsku stazu blizu i lako ga je promašiti iz vozila. Osim toga, u neposrednoj blizini skretanju nema pogodnog mjesta za ostavljanje automobila pa je ipak najzgodnije krenuti pješke od rampe i 5 minuta prohodati. Put je odlično opisan gore, vrlo dobro je markiran i relativno je blag. Međutim, grozno je obrastao. Trnje, koprive, manja stabla, svakakva čuda toliko su obrasla oko staze da to uspon čini vrlo neugodnim. Posjekao sam nožem koliko sam mogao, ali to bi doista netko trebao proći s poštenom mačetom. Za većinu je realna satnica 1 sat od rampe. Gumeni žigovi HPO i GPP su u tuljcu.