KT HPO - 4. Ćićarija - vrh Veliki Planik

Koordinate: 45.3616, 14.1906
Nadmorska visina: 1272 m
Područje: 10. Istra
Broj kontrolnih točaka: 7

Opis KT

Žig HPO
Žig je zacementiran u stijenu nedaleko metalnog tuljca na vršnoj stijeni.
KT drugih obilaznica
Istarski planinarski put (IPP), Najviši vrhovi hrvatskih županija, Riječka obilaznica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak
Prilazi Poklon – V. Planik 2.30 h
Brgudac – pl. kuća Korita – V. Planik 3 h
ž. st. Lupoglav – Semić – V. Planik 4.30 h
Veprinac – V. Planik 3 h Lisina – V. Planik 4 h
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz automobilom je pl. dom Poklon, odnosno 100-tinjak m od doma u smjeru zapadnog ulaza u tunel Učka do početka šumske makadamske ceste. Cesta nastavlja desno uzbrdo i prohodna je za terenska vozila. Ne preporuča se vožnja osobnim automobilima premda je većim dijelom prohodna i za njih. Markacija vodi širokim šumskim putom do livada i krških predjela, nakon kojih ponovno ulazi u šumu. S lijeva prilazi šumska cesta, potom markacija iz Brgudca, a zatim se cesta malo strmije penje na prijevoj između V. i M. Planika. S prijevoja pl. vodi lijevo po travnatoj padini i za 10 min stiže na vršnu točku.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: Ćićarija, 1:25.000, web karta
SMAND: - 
PP Učka: Učka, 1:50.000

Fotosfera

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - July 17, 2019, 11:46 a.m.

    Išao sam do ovog vrha dva puta putem od pl. kuće Korita i put je stvarno prekrasan, a i vrh pruža lijepe vidike na Učku i na Grobničke Alpe. Rekao bih da od Korita ima nekakvih sat i pol do vrha, ali to je jedan lijepi planinarski put koji pruža više zanimljivih krških elemenata i većim dijelom vodi kroz lijepu šumu koja po vrućini pruža zaklon od sunca. Iz Brgudca do planinarske kuće Korita vodi relativno strmi šumski put kojim treba hodati otprilike 45 minuta. Makadamska cesta koja vodi do planinarske kuće nije prikladna za osobna vozila (rujan 2018.)