KT HPO - 3. Skradski vrh

Koordinate: 45.4202, 14.9214
Nadmorska visina: 1043 m
Područje: 9. Gorski Kotar - sjeverni dio
Broj kontrolnih točaka: 12

Opis KT

Žig HPO
Žig GPP-a zacementiran je na vršni kamen uz stupić s upisnim tuljcem.
KT drugih obilaznica
Goranski planinarski put (GPP)
Vidokrug
Vrh je obrastao visokom šumom i nema vidika. Stotinjak metara južno od vrha na vršnoj padini je vidikovac Josipova klupa s kojeg je otvoren vidik od jugoistoka do zapada. Na JI obzoru je Bjelolasica, nastavno vršni greben Samarskih stijena, pa Čelimbaša i Viševica, zatim Burni Bitoraj, Kobiljak, Medviđak i Tuhobić. 
Prilazi Skrad – Skradski vrh 1.30 h
G. Dobra – Hribac – Skradski vrh 1.45 h
Ravna Gora – Skradski vrh 3 h
Vidikovac Perić - Skradski vrh 35 min
.............................................................................
Vidikovac Perić - Skradski vrh 35 min Prilaz vrhu započinje na proširenju uz šumsku cestu nedaleko vidikovca Perić. Početak je označen okruglim markacijama i putokazom s natpisom Crkvica Majke BožjeSkradski vrh. Nastavno pl. put vodi kroz šumu u početku umjereno se uspinjući, a potom oštrije po širokoj i uređenoj vlaki po kojoj se može terenskim vozilom. Dvjestotinjak metara prije vršne livade na kojoj je crkvica i klupe te pl. sklonište u izgradnji put nastavlja po šumskoj stazi te preko livade mimo crkvice izlazi na hrbat i kratko po njemu vodi do vrha.
GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Vidikovac Perić - Skradski vrh (1,5 km)
Hribac - Skradski vrh (kružni put-prilaz po strmom usponu, 2,3 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vozilom je proširenje uz makadamsku šum. cestu nedaleko vidikovca Perić. Do vidikovca se može doći iz središta Skrada asfaltnom cestom do Skradske drage (nogometno i boćarsko igralište) a nastavno, oko 500 m,  makadamskom cestom do spomenutoga proširenja od kojeg vodi markirani put prema vrhu. 

drugi izvor(i): HPS

ažurirano: 11. 5. 2019.

Fotosfera

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • gonzo - July 23, 2019, 10:39 p.m.

    U Skradu je sve jako loše označeno. Nema putokaza za nogometno igralište niti vidikovac Perić. Bez Google karti i navigacije dugo smo lutal i stanovnicima Skrada se okretali po dvorištima. Kada se napokon i pronađe nogometno igralište, nema oznake za početak staze za vrh kao ni vidikovac Perić. Također, na samom vrhu nema obavijesti ni oznake smjera za jos jedan prekrasan vidikovac/odmorište, koji se nalazi na samo dvije minute hoda. Šteta, jer vrh je u šumi i totalno je neatraktivan. Da nisam pročitao komentar od wukonje, ne bi ni znao za njega.

  • wukonja - July 29, 2018, 11:42 p.m.

    28.7.2018. od nogometnog igrališta, gdje završava asfaltna cesta, do vidikovca Perić nije moguće osobnim vozilom. No, vidikovac je udaljen svega 5 minuta hoda i pruža doista prekrasan pogled. Od vidikovca kreće izuzetno neatraktivan i relativno strm uspon do vrha. Vjerujem da je od vidikovca Perić do vrha većini dovoljno 30-35 minuta hoda. Tik ispod vrha na maloj livadi nalazi se kapelica s mnogo klupa, a na drugu stranu niti 1 minutu udaljen je drugi prekrasni vidikovac koji bi bilo šteta propustiti jer vrh kao ni uspon ne pružaju nikakav vidik. Žiga HPO nema.