KT HPO - 3. Laktin vrh

Koordinate: 44.6210, 15.0927
Nadmorska visina: 1504 m
Područje: 12. Srednji Velebit
Broj kontrolnih točaka: 9

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig zacementiran je za stijenu uz upisni tuljac malo prije vršne livade.
KT drugih obilaznica
Velebitska obilaznica
Vidokrug
Vidik s Laktinog vrha otvoren je na sve strane.
Prilazi Planinarska kuća Kugina kuća – Laktin vrh 1.30 h
GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Kugina kuća - Laktin vrh (3,1 km)
..........................................................
Kugina kuća - Laktin vrh 1.30 h Uspon na Laktin vrh možemo započeti kod Kugine kuće. Markirani pl. put kratko vodi po makadamskoj cesti i nakon 130 m, mimo napušten šumarskih zgrada, skreće desno umjereno se uspinjući.
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vozilom je Kugina kuća. Do kuće se može doći vozilom iz smjera Sušnja Cesaričkog dabarskom cestom oko 10 km (na 4. km skrenuti lijevo) ili cestom preko Dabarske kose oko 17 km ili iz Štirovače oko 11 km ili iz Gospića preko Jadovna oko 37 km.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND:

Fotosfera

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Aug. 4, 2019, 3:05 p.m.

    Budući da su šumari potpuno razrovali prvih 1.5 km staze od Kugine kuće i da je svako treće stablo s markacijom srušeno, a većina preostalih je označena za sječu pa je samo pitanje vremena kada će i njih poskidati, vjerujem da ne biste trebali imati grižnju savjesti ako skratite put na način da parkirate vozilo na okretištu za kamione (koordinate 44°37'26.7"N 15°04'54.9"E). Napominjem da nisam prošao tom cestom, ali onih nekoliko stotina metara koje sam vidio mi se nisu činili ništa gori od Dabarske, a pogotovo ne od Skorpovačke ceste. Kako god došli do tog proširenja, staza dalje nastavlja najprije na istok pa onda nešto strmije na sjever. Na visini od otprilike 1300-1350 metara, pet metara prije izbijanja na makadam staza zaokreće desno prema jugoistoku. Taj je dio jako obrasao i markacije se slabo vide pa preporučam da konzultirate kartu. Dalje se do vrha umjerenim usponom stiže kroz gustu šumu. Sam vrh izbija iz šume kao jedna travnato-stjenovita kupola i pruža prekrasne vidike na okolne vrhove. Napominjem da sam odmah ispod vrha, s ulaskom natrag u šumu imao bliski susret s medvjedom. Zarežao je, viknuo sam, pobjegao je, uplašio sam se. Izgleda da je došao dok sam bio na vrhu pa me nije ni namirisao niti čuo. Budite glasni dok hodate po Velebitu i Gorskom Kotaru.