KT HPO - 2. Sv. Jure - vrh

Koordinate: 43.3420, 17.0539
Nadmorska visina: 1762 m
Područje: 19. Biokovo i Zagora
Broj kontrolnih točaka: 10

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig je zacementiran na kamen uz obavijesnu ploču i natpis imena i visine vrha, lijevo uz stazu koja vodi od parkirališta prema kapeli sv. Jure, desetak metara jugozapadno od kapele.
KT drugih obilaznica
Najviši vrhovi hrvatskih županija, Biokovska planinarska staza (BPS), Poučni ekološki put fra Jure Radić, Pl. put Dalmacija
Vidokrug
Vršna točka se nalazi u ograđenom prostoru televizijskog i telekomunikacijskog objekta (Odašiljači i veze). Pristup objektu je zabranjen i bez dopuštenja osoblja ne može se prići vrhu na kojem su visoke antene i geodetski stup (kontrolna točka vrha sa žigom nešto je niže a nedaleko kapele Sv. Jure). Oko vrha izgrađena je kružna (razgledna) staza s koje se može uživati u širokim vidicima na Zagoru, more i otoke (ovisno na kojoj strani staze se nalazimo). Sa staze na sjevernoj strani (prema unutrašnjosti) vidimo Kamešnicu i Imotsko polje a za dobre vidljivosti i BiH-a planine (Cincar, Vran pl., Čvrsnicu i dr.). S istočne i južne strane otvoren je vidik prema Mihovilu, Matokitu i Rilićkim vrhovima te na vrhove i mnogobrojne visoravni i ponikve istočnog Biokova kao i na  Pelješac i na otoke Korčulu, Hvar i Brač. Sa staze na zapadnoj strani, pored brojnih visoravni i ponikva zapadnog Biokova, vidimo i dominantne vrhove Mosora.
Prilazi Milići – Sv. Jure 4 h
Turija – Ljubović – Sv. Jure 4 h
​Makarska – Štropac (prijevoj pod Vošcem) – Sv. Jure 5.45 h
Prilaz(i) vozilom Vrhu odnosno parkiralištu ispred ulaza u telekomunikacijski objekt može se prići uskom asfaltnom cestom, odvojkom s državne ceste D512 (Makarska-Vrgorac) za PP Biokovo. Od ulaza u park prirode biokovska cesta u početku vodi po brojnim serpentinama (strma i teška za vožnju) do dolaca na biokovskoj visoravni (oko 1000 m). Nastavno cesta  se blaže uspinje ali i dalje treba voziti oprezno po vrlo uskoj i zavojitoj cesti s rijetkim proširenjima. Od pl. kuće Pod Sv. Jurom (1,9 km prije vrha) cesta je ponovno strma i vodi po nekoliko serpentina do vrha. Od ulaza u PP cesta prolazi pored restorana Vrata Biokova (7,1 km), suvenirnice (12,1 km), lijevog odvojka biokovske ceste (16,7) i pl. kuće Pod Sv. Jurom (20,6). Vozilo se može ostaviti i na parkirnom proširenju pokraj pl. kuće Pod sv. Jurom. Od kuće uz konopce na metalnim stupićima vodi pl. put oštro se uspinjući i za 30 min izlazi na kružnu stazu oko vrha  nedaleke kapele Sv. Jure. 

 

Fotosfera

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: Biokovo, 1:25.000, web karta
SMAND: 32 Biokovo, 1:25.000

 

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovu kontrolnu točku.