KT HPO - 2. Promina - vrh Čavnovka

Koordinate: 43.9230, 16.1717
Nadmorska visina: 1147 m
Područje: 17. Dalmatinska zagora
Broj kontrolnih točaka: 8

Opis KT

Žig HPO
Gumeni žig i upisna knjiga nalaze se u upisnoj kutiji učvršćenoj na starom geodetskom stupu (trigonometru).
KT drugih obilaznica
Čavnovka nije KT drugih obilaznica
Vidokrug
Vidik je otvoren po cijelom obzoru. Za dobre vidljivosti impresivan je pogled od SZ do SI na Crnopac, Dinaru i Troglav, Kijevski bat i Svilaju. A prema jugu na Miljevačku visoravan i prema Jadranskom moru.
Prilazi Lišnjak – pl. kuća Promina – Čavnovka 2 h
​(Drniš –) Siverić – pl. kuća Promina – Čavnovka 2.30 h
GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Pl. kuća Promina - Čavnovka (2,2 km)
.............................................................................
Pl. kuća Promina - Čavnovka 1 h Od pl. kuće put kratko vodi po pristupnom kolnom putu, zatim skreće lijevo na travnati proplanak i ubrzo ponovno izlazi na makadamsku cestu koja vodi do telekomunikacijskih objekata na vrhu. Dalje put vodi po cesti oko 350 m, zatim silazi s nje i skreće desno (označeno drvenim putokazom, okruglom markacijom i strelicom smjera). Iza skretanja put ulazi u makiju i nisku mješovitu šumu hrasta, bora, bukve i česmine i umjereno se uspinje po SI padini V. Promine. Nakon 25 min put izbija na travnatu padinu i po njoj u luku oštrim usponom vodi do manjeg telekomunikacijskog objekta na JJI vrhu izdužene vršne zaravni ispred kojeg je stari gedetski stup (trigonometar).
Prilaz(i) vozilom Do vrha na kojem je telekomunikacijski objekt možemo doći terenskim vozilom iz smjera Drniša ili Knina (novo probijena cesta). Najbliži prilaz osobnim vozilima je pl. kuća Promina kojoj prilazimo sa županijske ceste Drniš-Oklaj (6055) do zaselka Lišnjak asfaltnom cestom, a nastavno makadamskom (djelomice oštećene vododerinama).

drugi izvor(i):HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: -

ažurirano: 25. 9. 2019.

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • Sanjin - April 6, 2018, 8:36 p.m.

    6.4.2018. bili smo na Čavnovki. Iz sela Lišnjaka do doma vodi makadamska cesta (6km). Makadamska cesta je prohodna do doma, ali treba biti jako oprezan jer je makadam na nekim mjestima jako loš. Naročito je loš početak makadama na kraju sela Lišnjaka u dužini 300-400 metara. Nakon nekih 4 km makadama može se ostaviti auto te se do doma stiže za nekih 20 minuta pješke. Sama staza od planinarskog doma je jedna od zanimljivijih u Dalmaciji, a kondicijski nije zahtjevna. Od doma do vrha nam je trebalo tošno sat vremena, a za silazak nam je trebalo 40 minuta. Žig je u metalnoj kutiji na vrhu zajedno s jastučićem za tintu i posve je nov i u izvrsnom stanju! Preporuka za posjetiti!