KT HPO - 10. Matokit - vrh Sv. Rok

Koordinate: 43.2164, 17.3331
Nadmorska visina: 1062 m
Područje: 19. Biokovo i Zagora
Broj kontrolnih točaka: 10

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig HPO-a ugrađen je u stijenu 30 m u ji. smjeru od vršne gomile, a nekoliko metara ispod stijene je suhozid s "kapelicom" u kojoj je upisna knjiga i figurica sv. Roka.
KT drugih obilaznica
Sv. Rok na Matokitu nije KT drugih obilaznica
Vidokrug
S vrha je neometan vidik na sve strane. Na sjeverozapadu su istaknuti vrhovi Sv. Mihovil iznad Zavojana i V. Šibenik. Na sjeverozapadu i zapadu se vide vrhovi središnjeg i jugoistočnog Biokova - Sv. Jure i Kimet. Sutvid s vrhovima V. Kapela i Kokuljevica te Drveničke stine su na jugozapadu. Na juguistoku sve do Neretve brojni su vrhovi Rilića. A duboko u zaleđu za burovita vremena vide se vrhovi Čvrsnice, Prenja i Veleža u Hercegovini.
Prilazi Ravča (Jelavići) – Sv. Rok 2 h 30 min
​Vrgorac – Sv. Rok 3 h
(oba su puta uređena i obnovljene/nadopunjene markacije, 23. 10. 2016., B. Meštrić, D. Lovreček, G. Živković, N. Martinović, D. Špoljarić i članovi HPD Gledavac iz Metkovića)
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Ravča (Jelavići) - Razdolje (Jelavića staje) - Sv. Rok (4,2 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vozilom je zaselak Jelavići do kojeg dolazimo desnim odvojkom sa ceste Vrgorac-Ravče kod kućnog br. 4 u Ravči  oko 50-ak m iza table s natpisom mjesta. Tu počinje i markirani put prema vrhu. Drugi je prilaz iz Vrgorca iz ul. Pod Matokitom prema tvrđavi pa odmah desno uz vodospremu oštro uzbrdo.

drugi izvor(i): HPS

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Sept. 11, 2017, 11:31 p.m.

    Put iz Vrgorca je odlično markiran i prekrasan, ali strm i zahtjevan. Od vodospreme put kreće uzbrdo kroz šumarak te se potom izbije na veću livadu kroz koju vodi jasno označena staza. Ubrzo potom kreće strmi uspon do grebena Matokita na kojem je ubrzo potrebno i povremeno upotrijebiti ruke. Želio bih naglasiti kako je podloga na većem dijelu ovog uspona oštri kamenjar. Visoke planinarske cipele s tvrdim džonom, gojzerice, su obavezne. Što kako ne biste uganuli gležanj, što kako ne biste uništili obuću. Po grebenu se ima za hodati, a iako je put odlično markiran, veći dio puta ne postoji staza nego se hoda po kamenj(ar)u. Pogledi su apsolutno fenomenalni na sve strane, Vrgorac na dlanu, dolina Neretve, Rujnica, Rilić, Biokovo. Sam je uspon vrlo atraktivan i zanimljiv. Iako se može činiti izloženim, zapravo nema izloženih dijelova i greben je dovoljno širok. Desetak metara ispod vrha se nalazi malena kapelica i pored nje na kamenju napisani smjerovi pored kojih je ugrađen žig HPO.