KT HPO - 1. Vodenica - vrh

Koordinate: 45.5923, 15.4090
Nadmorska visina: 538 m
Područje: 7. Karlovacko pokuplje, Kordun i Banovina
Broj kontrolnih točaka: 5

Opis KT

Žig HPO
Metalni žig DPP-a i HPO-a zavareni su na metalnu letvicu/stupić uz tuljac i upisnu kutiju na sredini vršnog proplanka.
KT drugih obilaznica
Dubovački planinarski put
Vidokrug
Malena vršna zaravan, proplanak obrastao mahovinom okružen je brezovom šumom i nema vidika.
Prilazi Ozalj – Vodenica 2.30 h
D. Stative – Sv. Križ – Grdun – Hrašće – Vodenica 3.30 h
Kamanje – Vodenica 2 h
Breznik - Vodenica 25 min
......................................................................
Breznik - Vodenica 0.25 h Uspon započinje kod zadnjih kuća (stambenih i gospodarskih) u selu Breznik. Put u cijelosti vodi kroz šumu, uglavnom po vlaki ravnomjerno se uspinjući. Markacije su dovoljno guste i jasno vidljive. Nakon 10 min hoda put kratko vodi po goloj sjevernoj padini (posječena šuma) s koje se pruža vidik na Sv. Geru, Pliješ i Ječmište te na Zečak i Japetić. Nakon sljedećih 10 min hoda put silazi s vlake i nastavlja po stazi malo oštrije se uspinjući do raskrižja pl. putova na blago zaobljenoj prostranoj vršnoj visoravni. Put dalje vodi desno po vlaki i nakon 3 min stiže do vrha na kojem su žigovi i upisna kutija. Na rubu malog proplanka, u doba vegetacije obraslog paprati, su drvene klupe i stol ispod krošanja breza.
GNSS tragovi pogledaj i preuzmi GNSS trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Breznik - Vodenica (1,5 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz vrhu je selo Breznik (proširenje uz zadnje kuće u selu odnosno kraj uske asf. ceste). Do Breznika možemo doći iz Malog Erjaveca naselja na državnoj cesti Karlovac-Ozalj (D228). Kod bistroa Fancy i raspela odvaja se lijevo cesta (34030) za Slapno i Svetice nastavno do Breznika. Iz Ozlja cestom 34029 kroz Donji oštri vrh Ozaljski i Belinsko Selo. Također i iz Gornjeg Pokuplja cestom 34028 kroz Jaškovo, Svetičko Hrašće i Veliki Erjavec. 

drugi izvor(i): HPS, PD Dubovac

ažurirano: svibanj 2018.

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • Sanjin - Sept. 1, 2018, 5:58 p.m.

    100 metara nakon skretanja za Breznik s glavne ceste Veliki Erjavec - Svetice (na raskršću je križ), put za Breznik se račva (45.590418, 15.434612). Potrebno je ići lijevim odvojkom, a potom je sve kako je napisao wukonja. Nama je po sparnom vremenu trebalo oko 30 minuta, na dva mjesta put je poprilično zarastao, a na jednom mjestu malo smo skrenuli sa staze zbog srušenih stabala. Markacija malo ima, malo nema, ali situacija je sasvim zadovoljavajuća. S vrha nema nikakvog pogleda. Dobro je što staza velikim dijelom prolazi šumom pa je uglavnom u hladu.

  • wukonja - Aug. 12, 2018, 8:53 p.m.

    U Brezniku samo pratite asfaltiranu cestu do kraja, gdje ćete moći parkirati vozilo. Od tamo je nekakvih 20-25 minuta laganog uspona do vrha.