Kontrolne točke - 2. Moslavacka gora i Bilogora

KT HPO - 1. Moslavačka gora - vrh Vis

Koordinate: 45.6001, 16.7558
Nadmorska visina: 444 m
Područje: 2. Moslavacka gora i Bilogora
Broj kontrolnih točaka: 2

Opis KT

Žig HPO
Žig je zavaren na metalnu šipku pokraj stabla uz šumsku cestu koja prolazi preko vrha a na stablu je i upisna kutija.
KT drugih obilaznica
Vis nije KT drugih obilaznica.
Vidokrug
Vrh Vis, nešto niži od najvišeg vrha Moslavačke gore, sa sjeverne strane obrastao je šumom, dok se s južne strane pruža vidik prema dolini Save.
Prilazi

Jezero Mikleuška – Bela crkva – vrh Vis 2 h
Kutinica – vrh Vis 45 min
G. Jelenska – Kriva breza – Humka – Vis – Mikleuška – G. Jelenska 7 h
prijevoj c. G. Jelenska-Podgarić – Pukli kamen – Humka – Vis 1.30 h
.............................................................................
prijevoj c. G. Jelenska-Podgarić - Pukli kamen - Humka - Vis 1.30 h Jedno od preporučenih polazišta za uspon do trigonometra Gornja Humka je prijevoj ceste Gornja Jelenska-Podgarić, do kojeg dolazimo asfaltnom cestom iz Popovače preko G. Jelenske ili iz Garešnice preko Podgarića. Na prijevoju, u blizini županijske table granice Sisačko-Moslavačke i Bjelovarsko-Bilogorske županije, odvojak je šumskog puta po kojem vodi markirani pl. put. Na desnoj strani prijevoja, kao i pedesetak metara dalje u smjeru Podgarića s lijeve strane ceste, proširenja su za parkiranje automobila. Pl. put započinje na prijevoju Baza i vodi do prijevoja asfaltne ceste Podgarić-Mikleuška, odnosno raskrižja pl. puteva Pukli kamen. Potom se blago uspinje do raskrižja na hrptu Moslavačke gore (oko 150 m prije vrha) i nastavno po hrptu do sljedećeg raskrižja tik do vrha na kojem se u ograđenom prostoru nalazi telekomunikacijski toranj. Nastavno put vodi mimo tel. tornja blago se spuštajući po šumskom makadamskom putu po hrptu Moslavačke gore i prolazi, stotinjak metara dalje, mimo lugarnice "Humka" (s desne strane) a ubrzo i mimo rampe. Oko 200 m prije KT (vrha Vis) je drvena kućica. Neposredno prije kućice lijevo se odvaja šum. makad. put za Kutinicu, a uz kućicu je raskrižje pl. puteva. Opisani prilazni put dobro je markiran i pored standardnih markacija označen je i slovom y (P.D. YETI). Ravnomjerna je i blaga uspona i vodi po vlakama i po zemljanom ili šumskom putu kroz šumu i po hrptu.

GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
prijevoj c. G. Jelenska-Podgarić – Humka – Vis (5,0 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz automobilom je vrh Humka, a nastavno i do kontrolne točke. Do najvišeg vrha Moslavačke gore Humka na kojem je relejni centar možemo doći vozilom iz Podgarića ili iz Gračenice prema jezeru Mikleuška (500 m prije skrenuti desnim odvojkom prema vrhu). Od vrha možemo dobrom makadamskom cestom nastaviti i do KT Vis.

drugi izvor(i): HPS

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Aug. 4, 2019, 1:11 p.m.

    Od Humke do Visa vodi šumska cesta za koju nisam siguran je li prohodna za osobna vozila. Eventualno po potpuno suhom vremenu, a najkritičniji dio je nizbrdica odmah nakon Humke. Ako to savladate, onda vjerojatno možete i dalje. Ali moram naglasiti da je to skroz nepotrebno jer se radi o vrlo ugodnoj i lijepoj šetnji od otprilike 20-ak minuta (marka je 30). Cijelo vrijeme se hoda po visini cca 450-470 metara po šumskoj cesti i to je šteta prolaziti autom. S druge strane, do Humke s može doći boljom cestom sa strane Kutine (iz Gračenice, odnosno Ciglenice). Ako idete iz Podgarića, nakon Garićgrada ima još nekoliko stotina metara asfalta do raskrižja puteva. Lijevi put je planinarska staza koja šumskom cestom vodi do Humke i dalje do Visa. Ta cesta nije prohodna za osobna vozila. Ne radi se o makadamu već o šumskoj cesti pa pazite da po vlažnom vremenu ne zapnete u blatu. Od tog raskrižja na kojem prestaje asfalt do Humke je otprilike 30-40 minuta hoda, a do Visa još dodatnih 20-25.