KT HPO - 2. Moslavacka gora i Bilogora

KT HPO - 1. Moslavačka gora - vrh Vis

Koordinate: 45.6001, 16.7558
Nadmorska visina: 444 m
Područje: 2. Moslavacka gora i Bilogora
Broj kontrolnih točaka: 2

Opis KT

Žig HPO
Žig je zavaren na metalnu šipku pokraj stabla uz šumsku cestu koja prolazi preko vrha a na stablu je i upisna kutija.
KT drugih obilaznica
Vis nije KT drugih obilaznica.
Vidokrug
Vrh Vis, nešto niži od najvišeg vrha Moslavačke gore, sa sjeverne strane obrastao je šumom, dok se s južne strane pruža vidik prema dolini Save.
Prilazi

Jezero Mikleuška – Bela crkva – vrh Vis 2 h
Kutinica – vrh Vis 45 min
G. Jelenska – Kriva breza – Humka – Vis – Mikleuška – G. Jelenska 7 h
prijevoj c. G. Jelenska-Podgarić – Pukli kamen – Humka – Vis 1.30 h
.............................................................................
prijevoj c. G. Jelenska-Podgarić - Pukli kamen - Humka - Vis 1.30 h Jedno od preporučenih polazišta za uspon do trigonometra Gornja Humka je prijevoj ceste Gornja Jelenska-Podgarić, do kojeg dolazimo asfaltnom cestom iz Popovače preko G. Jelenske ili iz Garešnice preko Podgarića. Na prijevoju, u blizini županijske table granice Sisačko-Moslavačke i Bjelovarsko-Bilogorske županije, odvojak je šumskog puta po kojem vodi markirani pl. put. Na desnoj strani prijevoja, kao i pedesetak metara dalje u smjeru Podgarića s lijeve strane ceste, proširenja su za parkiranje automobila. Pl. put započinje na prijevoju Baza i vodi do prijevoja asfaltne ceste Podgarić-Mikleuška, odnosno raskrižja pl. puteva Pukli kamen. Potom se blago uspinje do raskrižja na hrptu Moslavačke gore (oko 150 m prije vrha) i nastavno po hrptu do sljedećeg raskrižja tik do vrha na kojem se u ograđenom prostoru nalazi telekomunikacijski toranj. Nastavno put vodi mimo tel. tornja blago se spuštajući po šumskom makadamskom putu po hrptu Moslavačke gore i prolazi, stotinjak metara dalje, mimo lugarnice "Humka" (s desne strane) a ubrzo i mimo rampe. Oko 200 m prije KT (vrha Vis) je drvena kućica. Neposredno prije kućice lijevo se odvaja šum. makad. put za Kutinicu, a uz kućicu je raskrižje pl. puteva. Opisani prilazni put dobro je markiran i pored standardnih markacija označen je i slovom y (P.D. YETI). Ravnomjerna je i blaga uspona i vodi po vlakama i po zemljanom ili šumskom putu kroz šumu i po hrptu.

GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
prijevoj c. G. Jelenska-Podgarić – Humka – Vis (5,0 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži prilaz automobilom je vrh Humka, a nastavno i do kontrolne točke. Do najvišeg vrha Moslavačke gore Humka na kojem je relejni centar možemo doći vozilom iz Podgarića ili iz Gračenice prema jezeru Mikleuška (500 m prije skrenuti desnim odvojkom prema vrhu). Od vrha možemo dobrom makadamskom cestom nastaviti i do KT Vis.

drugi izvor(i): HPS

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

Još nema komentara za ovu kontrolnu točku.