KT HPO - 1. Krk - vrh Obzova

Koordinate: 44.9941, 14.6874
Nadmorska visina: 569 m
Područje: 15. Jadranski otoci - sjeverni dio
Broj kontrolnih točaka: 5

Opis KT

Žig HPO
Metalni je žig učvršćen na granitnu ploču s nazivom i visinom vrha, nedaleko vršne kamene gomile.
KT drugih obilaznica
Pl. put Oko riječkih baklji, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak
Vidokrug
S potpuno kamenitog vrha vidik je ograničen na okolnu valovitu visoravan. Za dobre vidljivosti na sj. strani obzora uočavamo Medviđak, Kobiljak i Zagradski vrh. Na istočnom obzoru Jadića plan a na jugoistočnom vrhove Sj. Velebita Veliki Zavižan i V. Plješivica. Na južnom i jugozapadnom obzoru su Rab, Cres i Lošinj.
Prilazi Treskavac – Veli vrh – Obzova 1.30 h
Bašćanska Draga – Obzova 2 h
Punat (Prgon) – Obzova 2.20 h
gpx tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Treskavac - Veli vrh - Obzova  (4,8 km)
Prilaz(i) vozilom

Uobičajeni najbliži prilaz vrhu je proširenje na početku desnog odvojka sa ceste D102 Krk-Baška na prijevoju Treskavac. Odvojak je označen smjerokazom i info-pločom i udaljen je oko 4,7 km od kružnog toka za Punat, St. Bašku i Franjevački samostan na Košljunu. Asfaltnim odvojkom (na dionice makadam) na čijem je početku rampa i putokaz, možemo nastaviti vozilom još 1,5 km do pred ulaz na privatni posjed (suhozid sa željeznim vratima) gdje se desno odvaja markirani pl. put za uspon na Obzovu. Tako skraćujemo uspon za pola sata pješačenja.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: -
drugo: autokarta Otok Krk, 1:50.000, List d.o.o., K. Šoštarić

Fotosfera

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - Sept. 11, 2017, 11:14 p.m.

    Na Obzovu sam uvijek išao iz Drage. Uspon počinje nešto prije crkvice koja blokira prometnu traku. Dobro je markiran, ide po građenoj stazi, relativno je strm i pruža nekoliko zanimljivih detalja pa nije dosadan. Veći dio puta nema hlada. Turistička zajednica Baške ima odlične karte koje svakako preporučam za ovaj uspon. A kada ste već u Baški, obiđite i ostale prekrasne vrhove, mrgare, kanjon Vrženice, mjesečevu stazu...

  • vematijas - June 19, 2016, 6:09 p.m.

    19.06.2016. sam obisao Obzovu na otoku Krku. Lagana i ugodna turica za svakog od nekih 1,5h hoda od prijevoja Treskavac.Hodanje po asfaltu/ makadamu se moze skratiti ukoliko se nakon rampe nastavi ravno do pred ulaz na privatni posjed gdje pocinje markacija desno za uspon na obzovu. Na tom putu prateci markacije potrebno se prvo uspeti na Veli vrh,Brestovicu te potom Obzovu.Uspon nije zahtjevan, a uz prelijepe poglede na Cres, Rab i ostale dijelove otoka Krka izlet je vrijedan truda i sigurno cete uzivati.