KT HPO - 1. Grohot - vrh

Koordinate: 45.9573, 16.1176
Nadmorska visina: 492 m
Područje: 4. Medvednica
Broj kontrolnih točaka: 6

Opis KT

Žig HPO
Žig se nalazi u planinarskoj kući Grohot. Metalni žig HPO-a uzidan je iznad ulaznih stepenica a ispod obavijesne ploče na pl. kući (oko 50-ak m južno od vrha).
KT drugih obilaznica
Zagorski planinarski put, Hrvatske planinarske kuće (planinarska kuća Grohot)
Vidokrug
Na vrhu se nalazi razgledna piramida s koje se vidi Posavina, Medvednica i Zagorje. Za dobre vidljivosti na obzoru vidimo od SZ do SI Strahinčicu, Ravnu Goru i Ivančicu. 
Prilazi Blaguša – Grohot (postoje dvije varijante puta) 1.30 h
Marija Bistrica – Grohot 2.15 h
Laz (crkva) – Grohot 1.30 h
.........................................................
Blaguša - Grohot (istočni put) 1.15 h Markirani put započinje kod obavijesnog ormarića HPD Blagus i putokaza za Grohote na zadnjoj autobusnoj postaji u mjestu Blaguša. Od a. postaje započinju oba puta, od kojih jedan može poslužiti za uspon, a drugi za silazak. Zajednički dio puta, oko 200 m, vodi  Ulicom Benkošica do raskrižja. Istočni put (smjer 2) vodi desno blago uzbrdo po makadamskoj cesti mimo nekoliko kuća i nastavlja kolnim putom prvo među poljima i voćnjacima, a potom kroz šumu do vrha. Put je dobro obilježen, ravnomjerna i blaga uspona. 
Blagoša - Grohot (zapadni put) 1.00 h Markirani put započinje kod obavijesnog ormarića HPD Blagus i putokaza za Grohote na zadnjoj autobusnoj postaji u mjestu Blaguša. Od a. postaje započinju oba puta, od kojih jedan može poslužiti za uspon, a drugi za silazak. Zajednički dio puta, oko 200 m, vodi  Ulicom Benkošica do raskrižja. Zapadni put (smjer 1) vodi dolinom po kolnom putu uz potok Cumbaina do ograđenog izvora. Kratko nastavlja po potoku (nakon kiša teško prohodnom zbog obilja vode) mimo lovačke kuće Fazan, od koje je oštar uspon kroz šumu do pl. kuće Grohot i nedalekog vrha. Put je dobro obilježen, dužim dijelom vodi dolinom a zadnja trećina je oštriji uspon.
GNSS tragovi pogledaj i preuzmi gpx trag na podstranici Karta uključivanjem sloja GNSS tragovi
Blaguša - Grohot (istočni put) (4,2 km)
Blaguša - Grohot (zapadni put) (3,6 km)
Prilaz(i) vozilom Najbliži i preporučeni prilaz vozilom je Blaguša. Vozilo se može parkirati kod zadnje autobusne postaje u naselju.

drugi izvor(i): HPS

Kartografski izvor(i):
HGSS: -
SMAND: Medvednica, istočni dio, 01a, 1:25000

Fotogalerija


Komentari

Samo registrirani korisnici imaju pravo dodavanja komentara.

  • wukonja - July 29, 2018, 11:47 p.m.

    14.7.2018. godine, cesta koja vodi od Blaguše je u izuzetno lošem stanju i nije prohodna za osobne automobile. Iz Blaguše vodi zapadni relativno strmi put i istočni blaži uspon. Nijedan ne pruža nikakve vidike, kao ni sam vrh. Doduše, na vrhu se nalazi piramida s koje se vidi istočna Medvednica i Prigorje. Dom je otvoren nedjeljom.